szerző:
Németh Róbert

„A társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben élők” inspirálták a Kistehén Bocsánat című dalát, melynek klipjét először itt, a hvg.hu Kult rovatában lehet megtekinteni.

Kollár-Klemencz László a kilencvenes években az Andersen együttesben zenélt, később a Kistehén animációs kisfilmmel vált ismertté – ez utóbbi nyomán alakította meg azonos nevű együttesét, mely több tagcserén is keresztülment fennállása alatt, miközben Kistehén Tánczenekarból Kistehén lett. Az állandóságot Kollár-Klemencz képviselte, aki az évek alatt tagja lett a Budapest Bárnak és a Rájátszás produkciónak, írt könyvet is, de legutóbb például a dalszerző-éneklést a folkkal és a régizenével keresztező nagyszerű Rengeteg című szólóalbummal jelentkezett.

A Bocsánat című dal a társadalom peremén élőkről szó. „A dal egy refrénből indult, „ne haragudj, csak megkértelek, de bocsánat" – egy olyan ember mondata ez, aki a társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben él, ezt a helyzetet elfogadja, segítség nélkül változtatni ezen nem tud, de azt kéri a társadalomtól, hogy nézzék őt is embernek, hiszen ennyit ő is megérdemel”, mondja Kollár-Klemencz.

„Olyan társadalomban élnek ezek az emberek a margón túl, a lapról lesodródva, amelyben az emberek egy része azt az elvet támogatja, hogy annyit érsz amennyid van. Ez a társadalom eleve egy számára új fogyasztói kultúrát próbál elsajátítani, és még csak a kultúrátlan fogyasztás szintjén mereng, illetve a benne hosszú ideig felhalmozódott űr kitöltésére habzsol. Mindezt egy olyan választott politikai közegben, ahol minimalizálják az elesetteken és nélkülözőkön segítő civilek mozgásterét, és ahol a szociális háló nemhogy tágul, de csak nyomokban létezik”

A klip főszereplője Gelányi Imre, akit Hajdú Szabolcs több darabjában is láthatunk, Kollár az Ernelláék Farkaséknál címűben találkozott vele először. A videó operatőre Kollár-Klemencz felesége, Révai Sára fotóművész, akivel ez már a második közös munkájuk.

És akkor itt a Bocsánat:


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!