szerző:
Németh Róbert

A fiatal hazai dalszerző-énekes-színtér egyik legfigyelemreméltóbb figurája, az alkotói nevét Bartók Bélától kölcsönző Duke Bluebeard, azaz Lukács Á. D. 2016-os bemutatkozó nagylemeze után most két új dalt ad ki, melyeket először itt, a hvg.hu hallhatja a közönség.

Duke Bluebeard - aki 2008-ban kezdett zenélni, egy darabig játszott a Girls Say Yes zenekarban is - 2016-ban adta ki Friend or Foe című bemutatkozó nagylemezét (itt írtunk róla), tele megkapó és szívhez szóló akusztikus gitáros, neofolkos dalokkal. A zenész, aki a hasonszőrű, egymás produkcióiba is bedolgozó alkotó-előadókat tömörítő Lone Waltz Records kollektíva alaptagja egy nem egyszerű időszak után mutatja be kislemezét, melynek dalai most finoman ellépnek a dalszerző megszokott, teljesen akusztikus világától.

„Az elmúlt időszakban félretettem a zenélést egy már akkor félkészen álló második nagylemezzel, amit még 2013-ban írtam (Ani Konnichiwa). Előtte megjelent a D. B. című dal, az első Lone Waltz Records-os maxi csomag részeként és volt a Friend or Foe nagylemez, ami egy turné után kifutott, oda, ahova látszik, hogy kifutott. Nem volt valami nagy dobás. El tudtam vele menni koncertezni Közép-Európába, meg a környékre, meg a Balkánra, de nagyjából ennyi. Látszik, hogy ha az ember nem játszik, akkor szinte nem is létezik.” – meséli Lukács.

Ami pedig az új dalokat illeti, és azt, hogy ezek milyen állapotban születtek, mik inspirálták ezeket, a dalszerző-énekes ezt meséli: „Sosem voltam egy olyan fazon, aki ne csúszott volna rá dolgokra, de amikor elég szarul éreztem magam, megindult életem eddigi legnagyobb lavinája és körülbelül ez alatt íródott ez a két dal. Nem mintha most, amikor már megírtam a dalokat, olyan könnyű lenne.” meséli.

©

A dalokat nem egyedül vette fel, kisebb kollektíva vitte végig a folyamatot: „A Waitingben Dani (Misota Dániel, azaz Zanzinger - énekes-dalszerző / Lone Waltz Records társalapító) vette fel az éneket és a gitárt meg a dobok első felét – még az Ani Konnichiwa felvételek idején. Aztán összeállt a fejemben, hogy kikkel szeretnék még dolgozni. Somát (Palotai Soma, azaz Perrin - DJ/producer – Elevated kiadó) kértem, hogy nézzen már rá valami billentyűt és küldött két verziót - amik szerepelnek is a felvételen. Amikor pedig Everettnek (Everett Darling, azaz Skiing - berlini zenész) mutattam a dalokat puszta lelkesedésből, ő szintén nagyon lelkesen vissza is írt, hogy van ötlete, hadd küldje már el. Nem is beszéltünk semmi ilyesmiről előtte. Már ettől elolvadtam, de ráadásul szuper lett a basszus és a vokál, amit hozzátett. Stassal (Bendarzsevszkij Sztaniszláv - minszki születésű DJ/producer / Babylon Records alapító) - aki Duke Bluebeard Lone Waltz Records-os társával, Zanzingerrel is zenélt már együtt - meg ültünk és összedugtuk a fejünket, és dobgéppel, szintikkel, és ilyesmi, számomra elég idegen dolgokkal molyoltunk. Barni (Kiss R. Barnabás a DryWetSoundtól, azaz Aluphobia DJ/producer, Babylon Records, Bükko Tapes) mixelte az anyagot, és a mastert is ő készítette”.

És hogy mi jön? „Ami következik, az majd valószínűleg a második lemez, az említett Ani Konnichiwa. Év végéig talán meg is érkezik, de már tökre nem ígérnék meg semmit”, teszi hozzá.

És akkor itt a két új Duke Bluebeard-dal:

fotó: Stanislav Bendarjevsky (Stas)
Cover fotó: Orosz Bálint
Album artwork: Misota Dániel

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét