szerző:
hvg.hu

Az amerikai popsztárt jó adottságain kívül egy speciális cipő is segítette.

Idegsebészek részletesen elmagyarázták, hogy csinálta az amerikai sztár a Smooth Criminal című számának klipjében elhíresült bedőlését, amikor úgy áll meg 45 fokos szögben a színpad felé belógva, hogy közben a teste teljesen egyenes marad (7:05 percnél), és nem esik be a nézők közé. Az attrakciót sokan próbálták leutánozni sikertelenül.

A titok nyitja - Jacko jó erőnlétén kívül - egy speciális cipő, amit az előadóművész számára fejlesztettek ki. Manjul Tripathi és kollégái az indiai Csandígarh orvostudományi kutatóintézet munkatársai azt mondták a BBC által idézett Journal of Neurosurgery-nek, hogy a legképzettebb előadóművészek is maximum 25-30 fokos szögben tudnának így megdőlni, segítség nélkül ez a mozdulat tehát kivitelezhetetlen lett volna.

Michael Jackson számára azonban készült egy speciális cipő, melynek adottságainak kihasználásához persze ehhez adaptált színpad is kellett. A titok nyitja egyszerű: a cipő sarkánál egy V alakú rész volt, melyet egy a talajból kiálló, erre a célba kihelyezett erős szöghöz támasztott. Ez tette lehetővé az előadóművész számára, hogy ilyen szögben előre tudjon hajolni, a gravitációt is leküzdve. Mielőtt ezt a speciális cipőt kifejlesztették volna neki, Jacko a derekára erősített, fölülről rögzített hevederekkel csinálta meg a mutatványt.

Állítólag Jacksonék az ötletet űrhajósoktól kölcsönözték: ők viseltek ugyanis ilyen földhöz rögzített cipőt, hogy ezzel vészeljék át a gravitációmentes teret.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!