szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai popsztárt jó adottságain kívül egy speciális cipő is segítette.

Idegsebészek részletesen elmagyarázták, hogy csinálta az amerikai sztár a Smooth Criminal című számának klipjében elhíresült bedőlését, amikor úgy áll meg 45 fokos szögben a színpad felé belógva, hogy közben a teste teljesen egyenes marad (7:05 percnél), és nem esik be a nézők közé. Az attrakciót sokan próbálták leutánozni sikertelenül.

A titok nyitja - Jacko jó erőnlétén kívül - egy speciális cipő, amit az előadóművész számára fejlesztettek ki. Manjul Tripathi és kollégái az indiai Csandígarh orvostudományi kutatóintézet munkatársai azt mondták a BBC által idézett Journal of Neurosurgery-nek, hogy a legképzettebb előadóművészek is maximum 25-30 fokos szögben tudnának így megdőlni, segítség nélkül ez a mozdulat tehát kivitelezhetetlen lett volna.

Michael Jackson számára azonban készült egy speciális cipő, melynek adottságainak kihasználásához persze ehhez adaptált színpad is kellett. A titok nyitja egyszerű: a cipő sarkánál egy V alakú rész volt, melyet egy a talajból kiálló, erre a célba kihelyezett erős szöghöz támasztott. Ez tette lehetővé az előadóművész számára, hogy ilyen szögben előre tudjon hajolni, a gravitációt is leküzdve. Mielőtt ezt a speciális cipőt kifejlesztették volna neki, Jacko a derekára erősített, fölülről rögzített hevederekkel csinálta meg a mutatványt.

Állítólag Jacksonék az ötletet űrhajósoktól kölcsönözték: ők viseltek ugyanis ilyen földhöz rögzített cipőt, hogy ezzel vészeljék át a gravitációmentes teret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!