szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tét egy igazi kalandfilmbe illő zsákmány a Karib-tengeren.

A Daily Mail konkrétan Szent Grálként emlegeti a San José nevű spanyol gályát, ami 1708. június 8-án süllyedt el a Karibi-térségben. Az elnevezés nem túlzó, hiszen ez a hajó szállította a valaha volt legnagyobb elveszett kincset: a ma mindegy 17 milliárd dollár értékű aranyat, ezüstöt és smaragdot.

A háromárbócos gálya 62 ágyúval és 600 emberrel a fedélzetén veszett a hullámsírba, mikor harcba keveredett egy angol hajóval. Éppen akkor zajlott ugyanis a spanyol örökösödési háború, a San José rakománya pedig nagy anyagi támogatást jelentett volna a spanyoloknak.

©

A hajót egy nemzetközi kutatócsoport, a kolumbiai hadsereg és a kolumbiai régészeti intézet közös csapata találta meg, pontosabban a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) vízalatti kutatójárműve 2015-ben, a ma Kolumbiához tartozó Baru-sziget partjainál.

©

Azóta a kincsen több ország és magáncég marakodott, mígnem néhány hete az UNESCO felszólította Kolumbiát, hogy ne árusítsa ki a hajóroncsot, aminek pontos helye állami titok. Így a kincs - egyelőre - a tengerben marad.

©


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gellért Kult

Ez a Han Solo csak egy vállrándítást érdemel

Nagy kérdés volt, hogy Ron Howardnak mit sikerült kihoznia a Solo: Egy Star Wars-történetből, miután a Lucasfilm, egészen pontosan Kathleen Kennedy kirúgta a film rendezőit, Phil Lordot és Chris Millert. Nos, az első olyan Disney-féle Csillagok háborúja-filmet, amelynek nincs lelke. Pedig nagyon bizonygatja, hogy van neki. Kritika.

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát