szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkácsy Krisztus-trilógiájának egyetlen, nem állami tulajdonban lévő festményéről nem tett le a magyar állam. A tulajdonos műgyűjtő a májusi bírósági döntés után azt hitte, hogy vége a pereskedésnek, de nem így lett. A Golgota vételáráról továbbra sincs megállapodás.

Továbbra is védetté akarja nyilvánítani az Örökségvédelmi Hatóság a Golgota című Munkácsy-festményt, így nem lehet kivinni az országból, és eladni sem – hangzott el a hétfői RTL Híradóban. A festmény az amerikai műgyűjtő üzletember, Pákh Imre tulajdona, az állam szeretné megvásárolni, de évek óta nem tudnak megegyezni.

A debreceni Déry Múzeumban most együtt látható Krisztus-trilógia közül egyedül a Golgota nem magyar állami tulajdon, ezért ajánlatot tettek rá. Pákh Imre szerint hosszas tárgyalás után megegyeztek 9 millió dollárban, de két évvel később már 3 millió dollárral kevesebbet ajánlottak. A műgyűjtő ezt nem fogadta el, az állam erre védetté nyilvánította a képet, az üzletember ezért 2015-ben letakartatta, két éven át a trilógia kétharmada volt csak látható.

Pereskedés kezdődött, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ennek vetett véget két hete: hatályon kívül helyeztették a védetté nyilvánításról szóló határozatot, az állam veszített.

Hétfőn azonban Pákh Imre levelet kapott arról, hogy újra eljárást indítanak, ismét megpróbálkoznak a védetté nyilvánítással. Pákh Imre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez váratlanul érte, de nem szívta mellre.

Most újra jogászok vizsgálják az ügy dokumentumait. Pákh Imre továbbra is úgy véli egyébként, hogy a trilógia az állam kezében lenne a legjobb helyen, az árról azonban nincs megállapodás.

Az RTL Híradó kereste az Örökségvédelmi Hatóságot az ügyben, írásban válaszoltak: szerintük a festmény védetté nyilvánítása minden magyar ember érdeke, a bíróság döntését figyelembe veszik, de az új eljárást elindítják.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva