szerző:
hvg.hu

A miskolci Edda Művek klasszikus felállásának gitárosa, a legnagyobb slágereinek szerzője, Slamovits István ma 65 éves. Az első két Edda-lemez (amit leginkább Slamo világa határozott meg) máig a magyar poptörténet legfontosabb darabjai közé tartozik, az első rá is került a hvg.hu minden idők legjobb albumai listájára.

Pontosan máig nem tudni, miért szakított a harmadik album után Slamovits és Pataky Attila, de 1983-ban elváltak útjaik. Néhány éve Slamo azt nyilatkozta: „Nem tudtam élni azzal az örökséggel, hogy minden híres, klasszikus Edda-dalt (Kölyköd voltam, Álmodtam egy világot magamnak, Érzés, Játék véget ér, Edda Blues, stb.) én írtam. Ezt ma már bátran merem vállalni és állítani.”

Mint mondta, nem az ügyvédekhez szaladgált szerződésekkel, gyerekcipőben járt akkor a jogi képviselet, azt sem tudták mi a jogdíj, milyen nagy anyagi vonzata van, hogy élete folyamán végigkísér, sőt gyermekeire szállhat. „Van, aki már akkor tudta ezt, amikor én csak ültem éjjel a szobámba gitárommal. A dal volt fontos, a zenekar, az összetartozás érzése, a feltétel nélküli bizalom, azt hittem egy a célunk. Aztán nem így alakultak a dolgok” – mondta.

Az Edda ezután egészen más – populáris, amolyan magyar glam-rock - irányt vett Pataky vezetésével, aminek már nagyon kevés köze van az erdeti zenekar progresszív világához, Slamonak is voltak még önálló projektjei, de ezek kevésbé voltak sikeresek.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!