szerző:
MTI

Nemzetközi tanács alakult a bikaviadalok népszerűsítésére.

A spanyol Bull Foundation of Lydia, a francia Observatoire National des Cultures Taurines és a portugál ProToiro szervezetek vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, létrehozva az International Council of Bullfighting (ILC) elnevezésű tanácsot, amely a bikaviadalok kulturális, gazdasági, társadalmi és edukációs értékeinek népszerűsítését, valamint a gyakorlatot védő törvények és egyezmények országos és nemzetközi szintű képviseletét tűzte ki céljául.

A testület célja továbbá, hogy segítse a bikaviadalok gyakorlatához, védelméhez és népszerűsítéséhez kötődő kezdeményezéseket azokban az országokban, amelyek nem ismerik el a szellemi kulturális örökség részeként a gyakorlatot.

Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban, Mexikóban, Venezuelában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és a Fülöp-szigeteknek is hagyományos látványosságnak számítanak a bikaviadalok.
A világ más részein vannak nem halálos kimenetelű változatai a bikaviadaloknak és vannak olyan területek is, ahol bikák küzdenek bikákkal, például a Perzsa-öbölben, Bangladesben, Peruban, a Balkán-félszigeten, Törökországban, Japánban és Koreában.

A hagyomány támogatóinak érvei között szerepel,

hogy a bikaviadal egy művészeti forma, amelyet egyenrangúnak kellene tekinteni a tánccal, a festészettel vagy a zenével.

Emellett olyan hagyományról van szó, amelynek gyökerei legalább a római időkig nyúlnak vissza. A torreádorok képzettek, és az összes látványosság ellenére az állatokat kíméletes módon ölik le.

Az ellenzők szerint azonban inkább egy ódon, barbár gyakorlatról, mintsem hagyományról van szó, és a bikaviadal alapvetően nem szól másról, mint egy állat rituális lemészárlásáról a puszta szórakoztatás érdekében. A bika halála pedig hosszan elnyúló és fájdalmas, szükségtelenül kegyetlen. Az állatvédő szervezetek által gyűjtött adatok szerint Portugáliában 2500, Spanyolországban pedig csaknem 30 ezer bikát ölnek le évente a viadalokon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!