szerző:
hvg.hu

Legutóbb a Jurassic World paleo-állatorvosa járt így, de vannak a listán nála híresebb figurák, akiket a közelmúltban cenzúráztak.

A filmből ugyan nem jött volna rá, de a Jurassic World - Bukott királyság paleo-állatorvosa leszbikus. Nem arról van szó, hogy nem figyelt eléggé, sokkal inkább arról a gyakorlatról, ami szerint a figura szexuális orientációját eláruló mondatot egyszerűen kivágták a filmből.

A karaktert alakító Daniella Pineda árulta el, hogy eredetileg egy ponton így szólt Chris Pratthez:

Szögletes állkapocs, jó csontozat, magas, izmos - nem randizok férfiakkal, de ha mégis, téged választanálak.

A hivatalos indoklás szerint a mondatnak azért kellett mennie, mert 30 percet ki kellett vágni az első körben 160 perces filmből, és a felelősök úgy ítélték, hogy ez nem kapcsolódik szervesen a cselekményhez.

Csak az a gond, hogy a filmek ilyen típusú “kozmetikázása” rendre megtörténik a hollywoodi szuperprodukciók esetében: a forgatókönyvben még meglévő LMBTQ-utalások a vásznon már nem jelennek meg. Arról már írtunk, hogy az érintettek érdekeit képviselő GLAAD szerint a valósághoz képest a hollywoodi filmekben irreálisan alacsony a meleg szereplők aránya.

És akkor egy lista a teljesség igénye nélkül:

©

Lando Calrissian pánszexuális, azaz nemtől függetlenül vonzódik másokhoz. A Star Warsnak 41 évébe került, hogy LMBTQ-figurát szerepeltessen. Jonathan Kasdan, a Solo társírója szerint a finom kis flörtön túl a figura szexuális orientációja elbírt volna ennél egyértelműbb ábrázolást is.

Albus Dumbledore meleg, ezt 2007-ben J.K. Rowling árulta el. Az írónő szerint Dumbledore-t azért is viselte meg, mikor fény derült Grindelwald (egy sötét varázsló a Harry Potter-univerzumban) gonosz szándékaira, mert szerelmes volt belé. Ennek ellenére a Roxfort igazgatójának nemi orientációja nem jelent meg sem a könyvekben, sem a filmekben - a Legendás állatok második részében sem, aminek ő írta a forgatókönyvét.

Sőt, a második részt rendező David Yates azzal kommentálta, hogy az egész dráma nem jelenik meg abban a filmben, aminek központi eleme Dumbledore és Grindelwald szembekerülése, hogy:

egymás ideáival esnek szerelembe, nem egymással.

©

A Marvelnél sem sokkal jobb a helyzet. A Thor: Ragnarökben feltűnő, eredetileg biszexuális valkűrnek például lett volna egy olyan jelenete, ahol egy nő sétál ki a hálószobájából. Ezt arra hivatkozva vágták ki, hogy helyet szorítsanak a fontosabb jeleneteknek. A DC Wonder Womanje is biszexuális a képregényben, de ez semennyire nem jelenik meg a filmben. A bemutatót követően petíció indult az interneten, amihez a címszerepet alakító Gal Gadot is csatlakozott, hogy igenis tegyék egyértelművé a vásznon a csupa nőkből álló amazon társadalom szexualitását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Jön a film, amelyből nem vágták ki Kevin Spacey-t

A Kártyavár sorozatból és A világ összes pénze című moziból kivették a szexuális zaklatással vádolt színész jeleneteit, hamarosan azonban bemutatnak egy olyan filmet, amelyben szerepel.