szerző:
Varga Ferenc

Itt a színésznők legfiatalabb generációja – öntudatosak, karakteresek és szépek. Nemrég indult cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéveseket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre. Melyikük az, akiről a következő években is sokat fogunk hallani?

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #19

Név: Tenki Dalma

Született: 1991. február 19.

Miben láthattuk? A rossz árnyék

Színházban? Miskolci Nemzeti Színház

Tenki Dalma a Miskolci Nemzeti Színház egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésznője: kilenc előadásban is játszik, köztük több főszerepet. Egy McDonald’s-reklámban kezdte a filmezést, lenyúlták a csirkefalatkáit. A Kapocs című kisfilmben szökött menyasszonyt játszott, aztán majdnem énekelt egy áriát az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének Sunset című új filmjébe – csak mire nekiláttak volna a felvételnek, Melis László zeneszerző elhunyt. Eddigi legjelentősebb filmszerepét a Kossuth-díjas Jeles Andrástól kapta az idén bemutatott A rossz árnyékban. Nővére szintén színésznő: Tenki Réka.

 

A jó, pontosabban: jelentős színész „tehetsége” – bármily furcsán hangozzék is ez a kívülállók számára –, szinte független az illető fizikai adottságaitól. Én úgy tartom, ebben a szakmában legdöntőbb az emberi viselkedés hatalmas bestiáriumában való tájékozódás képessége, ezen túlmenően pedig a képzelet munkálkodását fenntartó ábrázoló-kedv és életerő.

Nagy kérdés, sőt, titoknak is nevezhetem, hogy egy ilyen fiatal, a pálya elején álló színésznő, mint Tenki Dalma, milyen úton-módon tett szert arra a tudásra, amely ebben a szinte teljesíthetetlen feltételekkel körülbástyázott szakmában polgárjogot biztosít a menekülőnek, a hontalannak. Mert valamennyien, akik a Színház világába kívánkozunk, hontalanok vagyunk, a Színházon kívül nincs megoldás az életünkre.

(Két megjegyzés a fentiekhez: 1.) az, hogy a „szinte teljesíthetetlen feltételeket” ezer közül egy teljesíti, még nem jelenti azt, hogy a színházak munkaerő problémákkal küzdenének, 2.) Dalma gyönyörű, – ettől még vonzóbb az a rejtélyes eredetű tudás, amit megpróbáltam körülírni).

Jeles András, A rossz árnyék rendezője

HVG: Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Tenki Dalma: Amikor görkorizás közben beleestem a bokorba hétévesen, és majdnem megvakultam a fél szememre, mert beleállt egy tüske. Apukám tök higgadtan kiszedte a tüskét, és azt mondta, nincsen semmi baj, menjél tovább. Azóta van ez a seb a szememen.

Tenki Dalma hétéves korában
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Minden, de most már egyre jobban elfogadtam magamat. Amin változtatnék, az a karom, túl vastagnak találom. Nagyon szeretek táncolni. A mozgás mindig segít abban, hogy szebbnek lássam magamat.

Melyik szót használod túl sokszor?

„Alapjáraton”. Egy ideig azt hittem, azért, mert valahogy így akarom okosabbnak mutatni magam. Aztán rájöttem, hogy nem. Egyszerűen rám ragadt.

©

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Nagyon sokszor sírok, utoljára tegnapelőtt. Nekem a sírás terápia jellegű, utána megkönnyebbülök.

A nagyon sokszor mennyit jelent?

Heti négy. Ha próbálok, kicsit több. De a színházban ezt nem mutatom soha, ott mindig vidám vagyok. Esténként jön ki, amikor hazamegyek.

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Önző vagyok, és türelmetlen. Nem figyelek azokra, akik közel állnak hozzám, hanem abban ölöm ki az energiáimat, hogy olyan embereket szórakoztatok, akik nem érdemlik meg, és már nem marad azokra, akik megérdemelnék. Egyetemen ez nagyon jellemző volt, sokan mondták, azóta próbálok figyelni rá.

Ez abban nyilvánul meg, hogy bunkó vagy a szeretteiddel?

Igen. Ezért hiszik sokan, hogy nagyképű vagyok, pedig egyáltalán nem. Inkább szarkasztikus.

©

Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Beyoncét. Most fogok menni a koncertjére Barcelonába, szerintem nem jövök vissza. Sokkot fogok kapni. Meglátom ezt a nőt, és meghalok. Nem olyan rajongója vagyok, hogy állandóan a dalait hallgatom, az utolsó cédéjét nem is ismerem. A teljességét szeretem, amit ő jelent nőként. A jelenlétét, ami körüllengi, amikor végigtol egy kétórás koncertet. Hihetetlen ereje van.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

A Györgyikét mondanám, a legutóbbi bemutatómat. Sokat raktam bele, sokat kaptam tőle. A Vízkereszt pedig azért fontos, mert a szegedi Dóm előtt eljátszhattam Violát, ami egy óriási kihívás.

Tenki Dalma és Gáspár Tibor a Györgyike drága gyermek című előadásban
©

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

Igen. Az első nagy főszerepem a Mezítláb a parkban volt Kaposváron, arra nagyon rossz kritikát kaptam. Azt írták, fantasztikus az előadás, de engem nagyon lehúztak benne. Az fájt. A színház akkori igazgatója fel is hívott telefonon, hogy nehogy begörcsöljek, a rossz kritikát is lehet jól kezelni, nézzem meg, mi lehet jogos. Fél oldalon keresztül kaptam benne az osztást, és találtam sok olyan dolgot, amiben igaza volt a kritikusnak. Végül is tanultam belőle, de abban a pillanatban, amikor elolvastam, szörnyű volt.

Mi a visszatérő álmod?

Autóbaleset. Volt egy autóbalesetem az életben is, lehet, hogy azért. Kerékpárral mentem, és elütött egy kocsi. Felálltam, és továbbmentem.

És nem ütötted meg a fejedet?

De. És pont a családomhoz mentem, kérdezték, hogy mi történt, mondtam, összeütköztem egy másik kerékpárossal. Tehát hazudtam. Másnap elmondtam nekik, mert látták, hogy nagyobb a baj, elég véres voltam mindenhol.

©

Mintha nem akarnál terhére lenni az embereknek.

Van bennem egy ilyen. Gyerekkorom óta nagyon sok mindent oldottam meg egyedül. Mindig azt éreztem, hogy nekem van erőm, kitartásom, én elég vagyok mindenhez egyedül. Ez biztos valamiféle menekülés is Réka árnyékából. Hogy én képes vagyok arra, hogy egyedül végigmenjek ugyanazon az úton. És ez gyerekkorom óta van, mert mindig ő volt a nagyobb, és mindig ugyanazokba az iskolákba jártunk. Én rosszabb gyerek voltam mindig, elevenebb.

Amiatt, hogy Réka olyan angyali, eszedbe jutott, hogy te direkt elmenj a másik irányba, és rosszéletű legyél?

Nem, mert belül én is angyali vagyok. Ez a fehér bőr, szőke haj, amit Réka kívülről jelent, annak én a teljes ellentettje vagyok, ami nagyon jó. Viszont nagyon sok mindenben hasonlítunk, az érzékenységünkben, abban, hogy mindketten áldozattípusok vagyunk. Az első időszakban csak áldozattípusú karaktereket osztottak rám, az elmúlt egy-két évben kezdtem csak erősebb, karakán, nem feltétlenül szimpatikus nőket kapni.

Tenki Réka és Tenki Dalma Stockholmban 2015-ben

©

Zavar, amikor a nővéred bemutat, hogy „ő a húgom, és amúgy ő is színésznő…”?

Egyetem alatt Réka úgy mutatott be, hogy „Dalma is színésznő, annak tanul”, az nagyon kínos volt, megkértem, hogy ne csinálja. De sokan voltak, akik velem találkoztak először, és nem is tudták, hogy Réka is színésznő. Kérdezték Miskolcon, hogy az a szép szőke lány a húgod? Ő is színésznő?

Melyik film változtatta meg az életedet?

A Moulin Rouge. Tizennégy éves lehettem, ott döntöttem el, hogy színésznő akarok lenni, mert azt éreztem, szeretnék eljátszani egy olyan szerepet, mint Nicole Kidman.

©

Mitől tartasz a leginkább?

A haláltól. Attól, hogy a szeretteimet elvesztem, de attól is, hogy én meghalok. Kinek hiányoznék, mi történne azután, kik beszélnének rólam. Lehet, hogy azért is van ez, mert 27 éves vagyok. Ez egy ilyen kor. Jim Morrison is 27 éves volt, amikor meghalt. Valószínűleg ezért jött most elő bennem ez a halálfélelem, haláltudat.

Sokáig féltem a sötéttől is, de ezt sikerült legyőznöm. Amikor megyek haza Csömörre, két kilométert kell átsétálni az erdőn, ott este koromsötét van. Legutóbb hajnali egykor mentem teljesen egyedül, onnan tudtam, hogy merre járok, hogy hallottam, hogy ott csobog mellettem a csermely.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Sok dalt elképzeltem már magamnak. Persze ezeket a fantáziálásokat senkinek nem mondtam, mert akkor hamarabb vége lett volna azoknak a kapcsolatoknak. Biztos vagyok benne, hogy valami balkáni lesz. Az is nagyon tetszik, amikor az Igazából szerelemben felállnak, és trombitálnak, de nálam inkább hegedű, brácsa és népzene fog szólni.

©

Mindenképpen férjhez akarsz menni?

Persze. Ez az egyik első dolog a jó pár közül, amit már régóta elterveztem. Nem tudnám másképp elképzelni az életemet. Volt időszak, amikor ezt ketyegő óraként éltem meg, de már nem. Nem vagyok semmiről sem lemaradva, akkor fog jönni, amikor jönnie kell. És most még nem akart jönni.

A temetéseden milyen szám szóljon?

Ott is balkáni zene. Lehet egy kis kusturicás beütése, de mindenképpen valami vidám.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Gyerekként. Az általános iskola utolsó pár éve nagyon boldog volt. Azóta csak egyre komplikáltabb.

©

Mit csináltál eddig ma?

Felkeltem nyolckor, lefürödtem, elindultam, beugrottam egy dohányboltba cigit venni, mert tegnap este egy házibuliban voltam, elfogyott reggelre, és az nagyon rosszul tud esni. Zenét hallgattam idefelé, és Cseh Tamás-szövegeket olvastam, mert jövőre csinálunk egy Cseh Tamás-estet az egyik kollégámmal Miskolcon.

Mondtad, hogy tartasz a haláltól. Azzal nem akarod elősegíteni, hogy ne halj meg, hogy leszoksz a dohányzásról?

Ilyen egyáltalán nincs bennem sajnos. Egyelőre minden, amit csinálok, arra visz, hogy egyszer biztos meg fogok halni. Cigi, ital, álmatlanság, nem alvás, rengeteg stressz, gyomorideg. Minden arra utal, hogy itt bajok lesznek. De most, hogy nyár van, kezdek lenyugodni.

©

Hol etted a legjobbat életedben?

Anyukám családja Balatonszárszón él, csülkös pacal szokott lenni a nyári menü, ott eszem mindig a legjobbakat. Jó kis körmös pacal, ez az én kedvenc ételem.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Cipőfüggő vagyok. Kábé heti egy cipőt veszek, hatvan pár cipőm van, és ez csak a tavaszi-nyári kollekció. És hármat hordok közülük, most nyáron például csak ezt. Nézni szeretem a cipőket, de nem a kirakatban, hanem úgy, hogy az enyémek. Ezért szeretnék egyszer egy nagy cipőgardróbot. Most az egyik része Debrecenben van, a másik a nővéreméknél Csömörön, a harmadik Miskolcon.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Persze. Tudom is, hogy mi van. Élet. Ebben biztos vagyok. A reinkarnációban nem hiszek, csak abban, hogy van egy jobb világ. Egy olyan világ, amiben mindannyian együtt vagyunk, akik szeretjük egymást, és majd tök jó lesz például összefutni a nagymamámmal, akivel itt nem találkozhattam, mert akkor halt meg, amikor én születtem.

Mennyország?

Direkt nem akartam kimondani, mert nem vagyok biztos benne, hogy így hívják. Arra is gondoltam, hogy valami kastélyban van ez a hely. Jó ebben hinni, ezért folyamatosan mondom magamnak, hogy ez van.

És ez beilleszkedik valahogy a vallásos elképzelések rendszerébe?

Nem, ez egy saját vallás: Dalma.

©

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Sokat kamuztam a gimnázium alatt. Felvettem egy olyan arcot, ami éppen szimpatikus volt másoknak. Minden érzésemet viccekkel kompenzáltam. Kellett hozzá sok kapcsolat, hogy rájöjjek, sokkal jobb az őszinteség. Meg nagyon fárasztó tud lenni, ha az ember folyamatosan viccel. Ezzel biztos azt is akartam kompenzálni, hogy mindig azt kaptam, hogy milyen szép vagyok.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Christina Pluhart cédéjét hallgatom most sokat, ő egy osztrák zenész, klasszikusokat dolgoz fel kortárs jazz stílusban. Csinált egy spanyol fiúval egy Orfeusz és Euridikét, azt is szeretem.

Ilyeneket hallgatsz, amikor mész az utcán?

Nem, akkor csak pörgős zenét hallgatok. A Spotify csinál egy napi mixet, és azt szoktam elindítani, abban van minden.

Melyik könyvet adtad a legtöbbször ajándékba?

Jónás Tamástól a Lassuló zuhanást, az az egyik kedvencem. Eddig akiknek adtam, nem ismerték, és mindenki nagyon megszerette. De Erdős Virágot is nagyon sokszor adtam már, A merénylet című kötet egy boldog ajándék.

©

Melyik volt életed legjobb koncertje?

30Y, Kaukázus, Péterfy Bori. Ez a csomag így egyben volt Debrecenben a Lovardában, sokkot kaptunk, főleg a 30Y-tól. Most már nem tudnám meghallgatni ezeket, más időszakomat élem, ha meghallom, előjön bennem valami furcsa degeneráltság, ami már egyáltalán nem jellemző rám.

Van beceneved?

Az egész családom és minden barátom úgy hív, hogy Dalika.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Fülke: a lengyeleknél egy személyben ölt testet Orbán és Kádár

Fülke: a lengyeleknél egy személyben ölt testet Orbán és Kádár

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Aligha kezdheti meg működését az új Európai Bizottság november elsején

Aligha kezdheti meg működését az új Európai Bizottság november elsején

Rájöttek, hogyan vágja tönkre az embert a váltott műszakos munka

Rájöttek, hogyan vágja tönkre az embert a váltott műszakos munka