szerző:
hvg.hu

A francia színésznő nem hajlandó a filmakadémiához csatlakozni, ha már a férjét kizárták.

Visszautasította az amerikai filmakadémia arra vonatkozó felkérését Roman Polanski felesége, Emmanuelle Seigner, hogy ő is tagja legyen az Oscar-díjakat osztó testületnek - írja a BBC.

Seigner "elviselhetetlen képmutatásnak" nevezte a filmakadémia magatartását, a testület ugyanis még májusban másokkal együtt kizárta a tagjai közül Roman Polanski filmrendezőt, aki 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanskit ezért az Egyesült Államokban elítélték, de azóta szökésben van.

Polanski egyébként beperelte az akadémiát a kizárása miatt, Seigner pedig most egy francia lapban megjelentetett nyílt levélben utasította vissza a felkérést. Ebben azt írta, hogy ő mindig is feminista volt, de nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy most az akadémia kizárta a férjét, hogy így "próbálja kielégíteni a korszellemet", miközben 2002-ben Oscar-díjat adtak neki A zongorista című filmjéért. "Az amnéziának milyen különös esete" - írja a francia színésznő.

"Az Akadémia talán azt gondolja, hogy egy gerinctelen, felkapaszkodni akaró színésznő vagyok, aki elfelejti, hogy a világ egyik legnagyobb rendezőjének a felesége vagyok már 29 éve" - tette hozzá, ezzel visszautasítva a felkérést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!