szerző:
Sándor Anna

Kevin Bacon játszott szinte mindenkivel Hollywoodban, akivel nem, az tuti játszott közös filmben egy partnerével: erre a kapcsolati láncra még társasjáték is épül. Soha nem lett hatalmas filmsztár, egy idő után viszont tudatosan választotta az érdekesebb filmeket és a megbízható mellékszerepeket. 60. születésnapja alkalmából válogattuk össze legemlékezetesebb filmjeit.

Kevin Bacon az egyik olyan hollywoodi színész, aki bár soha nem lett A-kategóriás filmsztár, mindenki ismeri és látta már valamiben. Karrierje döcögősen indult, de bebetonozta az álomgyárba az, hogy bármilyen feltételek mellett megbízhatóan hozza a magas színvonalat. Rókaszerű arca, hideg-ravasz tekintete miatt gyakran bízzák rá hideglelősen kegyetlen figurák alakítását, pedig szívrabló jófiúként vagy önmarcangoló drámai hősként is megállja a helyét.

Fun fact, hogy gyakorlatilag körbejátszotta Hollywoodot, így az Albright College négy diákja kifejlesztette a Hat lépésre Kevin Bacontől nevű társasjátékot. Ez arra a feltételezésre épül, hogy Hollywoodban mindenki játszott valakivel, aki játszott valakivel, aki játszott Kevin Baconnel. Ugyanennek univerzális verziója az Erdős-számok után szabadon elnevezett Bacon-számok, amik azt adják meg, hogy az adott színész bárhol a világon hány filmnyi lépésre van Kevin Bacontől. Kipróbáltuk, Latinovits Zoltán Bacon-száma például 3, Hámori Gabrielláé 2. ITT tudja leellenőrizni, vagy további kapcsolatokat találni.

Kevin Bacon vasárnap ünnepli 60. születésnapját, ennek alkalmából tíz emlékezetes filmjével köszöntjük.

Gumiláb (1984)

Igazi, belevaló zenés-táncos tinifilm a nyolcvanas évekből, ezt emlegeti Űrlord A galaxis őrzői második részében. Egészen pontosan Kevin Bacont, aki egy egész várost megtanít benne táncolni. A faék egyszerűségű sztoriban a nagymenő srác egy olyan városba költözik, ahol a helyi tiszteletes (John Lithgow) betiltotta a táncot és a popzenét. Ezt a srác nem hagyhatja annyiban, és nemcsak a könnyűzenét adja vissza az embereknek, de a tiszteletes lányát is meghódítja. A film azért került fel a listára, mert ez volt Bacon első olyan filmje, amiben főszerepet kapott és a kasszáknál is robbantott.

Tremors - Ahová lépek, szörny terem (1990)

Még mindig kisváros, csak ezúttal Nevadában. Bacon a haverjával le akar lépni az álmos porfészekből, amit a föld alól támadó, féregszerű, emberevő szörnyek hiúsítanak meg. A lények különleges képessége, hogy a legkisebb rezgést is érzékelik, ezért nem lehet csak úgy megszökni előlük. A Tremors attól olyan szórakoztató, hogy egy pillanatra sem veszi túl komolyan magát: miközben hozza a szörnyfilmes kötelezőket, végig humoránál marad. A bemutatásakor nem lett kasszasiker, idővel viszont igazi kultfilmmé nőtte ki magát, le is húztak róla még öt bőrt, plusz tévésorozattá gyúrták. Igaz, ezeket már Bacon nélkül. Volt néhány év a kilencvenes években, amikor az első filmet kábé kéthavonta játszották valamelyik magyar televíziós csatornán, úgyhogy Kevin Bacon tanácstalan arca menthetetlenül beégett a retinánkba.

Egyenesen át (1990)

A szörnyvadászattal nagyot dobbantó Bacon egy mára szintén klasszikussá vált horrorisztikus sci-fi-ben generációja legnagyobbjaival szerepelt együtt. Julia Roberts, Kiefer Sutherland, William Baldwin, Oliver Platt és Bacon orvostanhallgatókat alakítottak, akik a halál természetét kutatva a saját fiatalkori traumáikkal kénytelenek szembenézni. A veszélyes projekt lényege, hogy rövid időre leállítják egyikük szívét, majd visszahozzák az illetőt az életbe, és lejegyzik a tapasztalatait. Kíváncsiságuknak engedve végül mindannyian kipróbálják a halálközeli tripet, csakhogy mindannyiukkal érkezik valami más is odaátról. Bacon alakítása messze az egyik legjobb a filmben, az ateista David figurája előrevetíti a későbbi drámai szerepek (A lélek útja, The Woodsman, I Love Dick stb.) erejét.

JFK – A nyitott dosszié (1991)

Amilyen aprócska szerepe volt Oliver Stone Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos politikai krimijében, olyan emlékezetes. Bacon egy meleg prostituáltat alakított, aki amellett tanúskodik, hogy egy köztiszteletben álló New Orleans-i üzletembernek köze lehetett az elnök elleni merénylethez. Itt már olyan nagyágyúkkal szerepelt, mint Gary Oldman, Tommy Lee Jones vagy a pályája csúcsán lévő Kevin Costner. A film két Oscart zsebelt be, Bacon számára pedig megnyitotta az utat az igazi blockbusterek felé.

Veszélyes vizeken (1994)

A Meryl Streeppel közös produkció hozta meg Baconnek az első Golden Globe-jelölést. (A szobrot majd 15 évvel később, A lélek útjáért kapja meg.) Játszott már korábban pszichopatát, de ebben a thrillerben jutott el először ilyen sok nézőhöz azzal a vérfagyasztó karaktertípussal, ami később a védjegyévé is vált. A film egy széthullani készülő családot mutat be, aminek tagjai utolsó erőfeszítésként egy túrán próbálnak újra egymásra találni: a túravezető anyával az élen raftingolni indulnak a Lazac-folyón, amikor két szimpatikus idegen csatlakozik hozzájuk. A férfiak eleinte barátságosak a gyerekkel, az egyikük (Bacon) még flörtöl is az anyával, aztán túszul ejtik őket, és arra kényszerítik a nőt, hogy segítse át őket a határon a korábban rabolt zsákmánnyal. A film nem tudott kilépni a sablonos keretek közül, de Bacon megmutatta, miből építi majd később a kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb gazemberét.

Apollo 13 (1995)

“Huston, baj van.” Ha van listája a felejthetetlen filmes mondatoknak, ez minden bizonnyal előkelő helyet foglal el rajta - főleg, hogy egyébként a valóságban is elhangzott. Az Apollo 13 űrhajó elvetélt küldetését bemutató Ron Howard-film az űrben rekedt, és a Földre hazatérni próbáló asztronauták útját követi végig. Bár a szűk térben hárman vannak, a film sztárja egyértelműen Tom Hanks, ami szépen illusztrálja Bacon karrierjének árnyoldalát - jófiúként blockbusterben inkább csak asszisztálhat.

Pokoli lecke (1996)

Kevin Bacon talán legemblematikusabb alakítása a javítóintézeti szadista felügyelőtiszt, aki Hannibal Lecter és a Hetedik sorozatgyilkosa után a kilencvenes évek egyik legvérfagyasztóbb gonosz karaktere. Négy kamaszfiú ostoba stiklije véletlenül gyilkossággá fajul, amiért javítóintézetbe zárják őket, az ott elszenvedett kínok pedig egy életre megváltoztatják őket és a barátságukat. Bacon mindent beleadott a kiszolgáltatott kissrácokat az összes lehetséges módon (szexuálisan, lelkileg, verbálisan, fizikailag) bántalmazó tiszt megformálásába - és bár csak áldozatai múltjában van jelen, alakja árnyékot vet az egész filmre.

Vad vágyak (1998)

Oké, ez a film leginkább azért került fel a listára, mert egyéb kvalitásai miatt nem hagyhatjuk le róla. Elvileg egy csavaros thriller, amit viszont leginkább a szexjelenetei miatt emlegetnek. Denise Richards és Neve Campbell kettősének, illetve Matt Dillonnal kiegészült édeshármasuknak egy generáció vágyfantáziáiban marad örök bérelt helye. Bacon producerként vett részt a munkálatokban, illetve egy nyomozót alakít a filmben - de ez utóbbi a film sajátosságai miatt érthető módon nem nagyon marad meg.

Titokzatos folyó (2003)

Clint Eastwood filmjén a krimi inkább csak álarc, ami mögött elbújhat a kőkemény emberi dráma a gyászról, bosszúról, feldolgozási folyamatokról. Sean Penn alakítja azt a helyi keresztapát, aki lánya meggyilkolása után nyomoz, a gyanú pedig mindinkább egy gyerekkori barátjára (Tim Robbins) terelődik. Kettejük közt egyensúlyoz harmadik (egykori) barátjuk, akiből ráadásul nyomozó lett - ez Bacon. A képlet ismét a szokásos, a brutális erejű film nyertese Penn és Robins, Bacon karakterét nem tudja vagy nem akarja annyira árnyalni a forgatókönyv, mint társaiét. Mindenesetre ez a színész pályájának egyik legjobb filmje.

Super (2010)

Kevin Bacon az elmúlt évtizedben csúcsra pörgetett szuperhősbizniszbe is beszállt - és nem, nem az X-menben eljátszott Sebastian Shaw-ra gondolunk. Izgalmas fűszerként álljon itt a lista végén egy kevéssé ismert, de annál kitűnőbb független film, ami alaposan kifigurázza a műfajt, miközben drámának sem utolsó. A Super egy kisvárosi kisember, a kissé lúzer, de alapvetően jószívű Frank története, akinek jónő felesége (Liv Tyler) lelép a helyi maffiafőnökkel (Kevin Bacon). Ez az utolsó csepp a pohárban, Frank megelégeli a mindennapos igazságtalanságokat, és a szuperhősös képregényekből inspirálódva elkezdi önbíráskodó bűnvadász karrierjét a környéken. A film erősen szatirikus, elborult és kicsit sem kíméli a figuráit. Ha a közeljövőben megnézne egy Kevin Bacon-filmet, válassza ezt, már csak azért is, mert a színész kifejezetten szeret érdekes filmekben szerepelni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!