szerző:
hvg.hu

Sosem volt egyenrangú partnere Lennon özvegyének, de nem is akarta sosem betölteni a legendás zenész szerepét a magyar származású művész.

A magyar származású festő-lakberendező művésszel, Havadtőy Sámuellel készített interjút a 24.hu. Ebben elmondja többek közt, hogy barátkozott össze annak idején a Lennon–Ono-párossal: „Bejöttek, vettek két széket, beszélgettünk, aztán sorra kaptam tőlük a munkákat.”

Ez a kapcsolat azonban Havadtőy elmondása szerint egyáltalán nem tett jót a karrierjének. „Amikor Johnt 1980-ban meggyilkolták, hamarosan összekerültem Yokóval, ami lényegében véget vetett a lakberendezői karrieremnek” – mondja.

Ennek oka, hogy Yoko Ono nem hagyott időt a saját dolgaira, száz százalékot igényelt, az ő rengeteg problémájával kellett foglalkoznia. Azért hobbiszinten el tudott vállalni évi egy-két lakást, például Calvin Kleinét. „Az mondjuk érdekes tapasztalás volt, hogy Yoko élettársaként hirtelenjében egyenlő lettem a megrendelőimmel.” Ugyanis, ahogy a sztárral élt együtt, áttételesen ő is sztár lett, így elfogadták maguk közül valónak.

Maga Yoko Ono nem fogadta el soha egyenlőnek a 20 év együttélés során. De, mint mondja, „ha az ember tudja a helyét, nincs probléma. Ha nem tudja és rossz polcra helyezi magát, akkor problémává válik, és a végén hatalmasat bukik”.

Azért nem ment tönkre ebben az egyenlőtlen kapcsolatban, mert sose hitte, hogy Yoko életében betöltheti John Lennon helyét.

Havadtőy egyébként leginkább üzleti dolgokban segítette Yoko Onót. „Bekerültem igazgatótanácsokba, tárgyalásokra kellett járnom, mind a négy Beatle-nek volt egy igazgatótanácsi delegáltja, John nevében Yoko engem küldött. Élmény, de nem az én világom.”

Az üzlet mellett ő is segített John és Yoko fiának, Seannak a nevelésében, mind a mai napig jóban vannak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!