szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Beck Zoltán rendezésében a tavalyi Ördögkatlan Fesztiválon készült 52 perces dokumentumfilmet a hvg.hu-n nézhetjük végig először. Az idei katlan látogatói a „tett helyszínén” is láthatják július 31-én.

Kevesen tudják, hogy a 90-es években majdnem létrejött egy Cseh Tamás – Leonard Cohen közös koncert. Miután Cohen megismerte Cseh Tamás dalait, elfogadta a meghívást a közös koncertre, de aztán Cohen a zen felé vette az irányt, és a terv füstbe ment – emlékeztet Bérczes László, az Ördögkatlan alapító-főszervezője.

Cseh Tamás, indián nevén „Füst” pedig – Törőcsik Marival együtt - a fesztivál védnöke, 2008-ban ő nyitotta meg az első Katlant. A második Ördögkatlanban, 2009. augusztus 7-én már csak a halálhírét kapták meg a résztvevők.

Az elmúlt évtizedben számos olyan zenész kötődött egyre erősebben az Ördögkatlanhoz, akik tisztelték e két ikonikus dalszerzőt-előadót. 2017-ben, a 10., jubileumi Ördögkatlanban ők teremtették újra Cseh Tamás és Leonard Cohen dalait a nagyharsányi Szoborparkban, az eleven alkotás és a kővé szilárdult idő völgyében.

Sokezren voltak tanúi tavaly nyáron a majd’ négyórás emlékkoncertnek – ebből készült Beck Zoltán rendezésében egy 52 perces dokumentumfilm.

 

„Dokumentuma az elhangzó daloknak, de dokumentuma a zenészek-énekesek izgatott készülődésének, az alkalmi barátságokat szülő közös daloknak, az est utáni boldog felszabadultságnak, és természetesen dokumentuma annak, ahogyan a többezres közönség derűs várakozással és megrendült tisztelettel gyülekezik a gyönyörű Szoborparkban és kicsorduló könnyekkel, ugyanakkor a Tamástól és Leonardtól mindig kölcsönvehető derűvel és életörömmel fogadja a dalokat” – véli a koncertről Bérczes László.

A Kiss Mónika által rendezett est nem egy szokásos emlékkoncert volt, ezért is rögzítették, és ezért is szeretnék minél több emberhez eljuttatni a felvételeket. Cseh Tamás és Leonard Cohen halála óta számtalan emlékkoncertet rendeztek már. A filmben felidézett program abban különbözött a többitől, hogy olyan öntörvényű művészeket szólítottak meg, akiknek nem a másolás, hanem az interpretáció a célja. Ezért hívtak operaénekest és jazz-zenészt, népzenészt és alternatív rocksztárt, magyar és külföldi előadókat.

Cseh Tamás és Leonard Cohen emlékest (dokumentumfilm)

A filmben szereplő művészek: Alexandre Balanescu (GB), Andl-Beck Boróka, Beck Zoli&30Y, Behumi Dóra, Budapest Bár, Bujdosó János, Dinyés Dániel, Dresch Mihály, ifj. Csoóri Sándor, Földes Eszter, Kiss Tibi (Quimby), Kollár-Klemencz László, Kolonits Klára, Kovács Ferenc, Lenthár Balázs, Lovasi András, Másik János, Nagy Petra, Németh Juci, Rozs Tamás, Summer Rebellion (BEL), Széll Tamás, Víg Mihály, Wágner-Puskás Péter, Wombo Orchestra (FR).

A filmet készítették: Beck Zoli, Rumann Gábor, Fiszter Ferenc, Komjáthy Máté, Szilágyi Gábor, Szabó Szebasztian, Varga Ádám.

 

Az idei Ördögkatlan július 31. és augusztus 4. között lesz. Programok, bővebb információk itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain