szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Igazi bezzegország lettünk! Már könnyűzenében is köröket verünk a világra: országhatárokon belül ugyanis július közepére lett nyári slágere e lángoktól ölelt hazának. Nem úgy a nagyvilágnak; felszedte maga előtt a síneket a popgőzös.

jövőre is lesz strandszezon /
de tövisek nélkül nincs liezon

(Antilope Kid feat. Luca - Kis hülye pillangók)

DES-PA-CITO – tavaly nyáron még a kőbányai pacalozóban is Luis Fonsi slágere szólt. Ez volt az a szám, amit Róza nénitől is hallottam, miközben biciklijét tolta egy vidéki temető felé menet, a kormányon lógott az elemes rádió.

A Despacitónak nem volt őrült nagy titka, Luis Fonsi megtalálta maga mellé Daddy Yankee-t, aki Közép- és Dél-Amerika összes slágerének születésénél ott volt, elsősorban dalszerzőként vagy producerként. Ő a reggaeton elsőszámú csillaga, annak a zenei irányzatnak a legfőbb képviselője, amelyik Puerto Ricóból indulva leigázta a világot, faék egyszerű rímeinek és rapbetéteinek köszönhetően kontinensek tekerték a csípőt.

Fonsi évek óta sztár volt az amerikai kontinenseken, de az európai poppiacon úgy tört be, mint Orbán Viktor álmában a kardot rántó Fekete-Győr András. A Despacito a Nolimpia kampány idején, 2017 januárjában startolt, és mára 5 milliárd aláírót szerzett a YouTube-on, pedig nem egy bonyolult dal.

Lassan
Szeretném, hogy lassan érezd a lélegzetem a nyakadon,
Hadd súgjak olyanokat a füledbe,
amikre akkor is emlékszel, ha nem vagy velem
Lassan le akarlak vetkőztetni, csókokkal
A labirintusod falaira írni
és az egész tested kézirattá tenni.

Bár Magyarországon inkább PamKutya átiratában tudják idézni a fiatalok (a magyar paródiának is 27 millió nézője volt már). De persze legjobban spanyolul működött, 2017 nyarának slágere lett, azóta lehetne a Despacito a "szezonális kedvenc" definíciója is. Miután elégett csillaga, fekete lyuk keletkezett az égen és a szívünkben. Olyan, mintha egyszerre jelentené be Messi, Neymar, Coutinho, Ronaldo, Griezmann, Pogba, Mbappé, Dybala, Kane, Bale és Modric azt, hogy vége, nem focizik tovább. Hogyan lehetne ezt az űrt betölteni? A jelek szerint sehogyan.

A zeneiparban legalábbis nem.

Pedig jelent meg azóta új száma Fonsinak is, de az alig egyhónapos Calypso olyan, mintha Jászárokszállást képzelnénk Palma de Mallorcának, az üresség és a szürkeség üli torát 4 és fél percen keresztül, pedig virágmintás ing is van a klipben.

Daddy Yankee is kijött egy számmal májusban, ez már a slágerség olyan jegyeit tartalmazza, mint a versenyautó, az elérhetetlen nő, a teljesen értelmezhetetlen öltözék, a nyíregyházi szintű „reppelés” és a minimális tartalom. De az üvegplafon vastagabbnak bizonyult Daddy Yankee felett, mint egykor a MIÉP esetében. Az egyébként Jég (Hielo) c. száma saját magát hibernálta.

A nyár sporteseménye az oroszországi világbajnokság, Nicky Jam, Will Smith és Era Istrefi össze is raktak egy himnuszféleséget ("Live It Up)", a hozzá készült videót részben Budapesten rögzítették, Ronaldinho is feltűnik benne, de ezt a számot kevesebbszer lehetett hallani, mint ahány Messi gólt láthattunk a nagy orosz sztyeppén. A Waka Waka, Ricky Martin nagysikerű himnusza, de még a Wavin' Flag mellett is hiábavalónak bizonyult, mint a spanyolok 1100 passza az oroszok ellen. Nyár slágerének kevés, mint német játékos a vb álomcsapatában.

Az amerikai szakírók és szaklapok is bajban vannak 2018 nyár slágerével. A Billboard június elején szavaztatta meg a kérdést, lehetett voksolni Drake-re, Childish Gambinora és Ariana Grandera is, a kanadai rapper ráadásul több számmal is képviseltette magát ("Look Alive" – BlocBoy JB feat. Drake, "Walk It Talk It" –Migos feat. Drake, "Yes Indeed" – Lil Baby & Drake, "Nice For What" – Drake, "I'm Upset" – Drake, "God's Plan" –Drake). Ebbe a voksolásba azonban hiába avatkozott volna bele Putyin: teljes érdektelenség.

A Time is megemlíti Draket, de Calvin Harrist ("One Kiss", amiben feltűnik Dua Lipa is), és Cardi B-t ("I Like It"), az Esquire pedig – a számhalmozó Drake mellett – Diplo "Look Back"-jét emeli ki. A már említett Childish Gambino azért érdekes, mert ő a társadalomkritikának és sokkoló üzenetnek szánt "This Is America" mellett másik két számmal is előrukkolt ("Summertime Magic" és "Feels Like Summer"), amire a Noisey csak annyit írt, most már kezdődhet a nyár. Elkezdődött, de Gambino karrierjét nem fenyegeti a világméretű elhasználódás és kiégés. Egy Trump-féle Twitter-üzenetben több az élet.

A tengerben még két csöppről kell szólni, Clean Bandit - Solo feat. Demi Lovato, valamint Dávid. Mármint a Guetta, Siával együtt a Flames c. számuk, amely a káli Delfin Sörözőbe már betört, dübörög a hordozható hangszórókból, de a Delfin nem a barcelonai Primavera fesztivál, nyár slágere díjat nem osztanak azért, mert valaki rutinból behelyezi a pendrive-ot a foglalatba.

És most van az a pillanat, hogy nyegle vigyorral mutogathatunk a nyugatló hanyatra, nekik nincs, nekünk van nyári slágerünk. Ami lehetne akár Pixa After című száma is, ha Kis Grófo nem jön és mondja azt, hogy:

Kámeszitó, káme, kámeszitó

A szám működik, mint a tojásos nokedli nyári salátával.

Amikor Fluornak megjelent a Halenda című száma, ember nem tudta, mit jelent ez a szám. De Grófo megfejtette, mi a kámeszitó:

„Sokan kérdezitek, mit jelent a cím. Kámeszitó, vagyis szeretek mulatni, erről szól az új dalom! Pörgessétek, bulizzatok rá!! Köszönet minden kedves visszajelzésért!!”

Ehhez nincs mit hozzátenni, tán csak annyit, hogy Gothár Péter Megáll az idő című filmjének elején az anya azt mondja:

jó, hát akkor itt fogunk élni.

Most speciel egy olyan világban, amelyiknek nincs nyári slágere.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félmilliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott maga után a Fidesz Egerben

Félmilliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott maga után a Fidesz Egerben

Vasúti összeköttetést alakítanának ki Záhony és Kína között

Vasúti összeköttetést alakítanának ki Záhony és Kína között

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Rod Stewart titkos hobbija nem titkos többé

Rod Stewart titkos hobbija nem titkos többé

Marabu FékNyúz: Ajándék a nemzetnek

Marabu FékNyúz: Ajándék a nemzetnek

Imádni fogja a Google Maps új funkcióját

Imádni fogja a Google Maps új funkcióját