szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rákóczi út tucatnyi áruháza közül már egy sem működik eredeti formájában, némelyiket le is bontották.

Az Egyesült Államokban a plázák ötöde be fog zárni a következő ötven évben – jósolják szakértők. Elhagyott, nemegyszer hajléktalanok vagy bűnözők által elfoglalt, egykor csillogó bevásárlóközpontok fotói járják be a hírportálokat.

De nem kell Amerikáig menni, elég végigsétálni a pesti Rákóczi úton, ahol egymást követik a XX. század „bevásárlóközpontjai”, az akkori nagyáruházak lepusztult tömbjei, a legtöbbjükre rá sem lehet ismerni. De akad közöttük egy, a Corvin Áruház, amelyik feltámad poraiból. Eltávolították azt az alumíniumborítást, amit a háborús és – főleg – az 1956-os sérülések eltakarására húztak fel a hatvanas években, amikor a Centrum Áruház-lánc vezérhajójaként élte másodvirágzását.

Számos Rákóczi úti és Kossuth Lajos utcai áruháznak azonban ma már hűlt helye van. Hol nyílt a mai értelemben vett első áruház? Mi épül az egykori Úttörő és Ifjúsági Áruház helyén? Hogy lett Tesco Express a Csillag Áruházból?

A budapesti áruházak történetéről a friss HVG hetilapban olvashat!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!