szerző:
hvg.hu

Az anyagi háttér sokkal inkább meghatározza a gyerekek életét, mint a szülők szexuális orientációja – állítja Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem tanára, az MTA doktora, aki szerint Bagdy Emőke a tudományos eredményekből csipeget, hogy ideológiai tételeit igazolja.

„Globális tendencia, hogy a házasságok száma csökken, mert egyre kevesebb egymást szerető párnak van szüksége az államra, hogy ezt az alapvető emberi érzést nap mint nap megélje. Az együttélések száma növekedett, látjuk például, hogy Magyarországon a gyerekek 46,7 százaléka házasságot nem kötött pároknál születik, míg az uniós átlag 42 százalék” – mondta el a HVG-nek adott interjújában Pető Andrea.

A szakember szerint számos kutatás igazolja, hogy nem az befolyásolja alapvetően a gyerek életét, hogy heteroszexuális vagy a szivárványcsaládban él, ennél az anyagi javak például sokkal meghatározóbbak.

Bagdy Emőke, a neves klinikai szakpszichológus szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogyan változik a személyisége annak, akit két férfi vagy két nő nevel fel. Ez Pető szerint tévedés, számtalan kutatás van, ami kimutatta, hogy a szivárványcsaládban felnőtt gyerekeknek jobbak bizonyos képességeik. Például rugalmasabbak, nyitottabbak, viszont negatív hatás nem volt tapasztalható a longitudinális kutatásokban.

„Jelenleg globális hatalmi és szocializációs harc folyik a tudomány újraértelmezéséről. Ebben megjelennek olyan gyakorlatok – Bagdy Emőke munkássága is ebbe illeszkedik –, amelyekben csipegetnek a tudományos eredményekből, hogy ideológiai tételeiket igazolják. Ilyen másutt is van. A különbség az, hogy ezt ott nem tekintik tudománynak, Magyarországon viszont magát a tudományt akarja ez a gyakorlat átvenni. A Magyar Tudományban is megjelennek már ilyen módszertannal készült cikkek, és ezzel új kutatási normákat és témákat akarnak meghatározni. Ebbe illeszkedik az MTA költségvetésének ellenőrzése is, ami a szakmai ellenőrzést és a minőségbiztosítást gyengíti. Pedig csak egy tudomány van.”

A teljes interjút az e heti HVG-ben olvashatják.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!