szerző:
hvg.hu

75 éves volt.

Daganatos betegséggel vívott hosszú küzdelem után elhunyt a 100 Folk Celsius frontembere – írja az Index.

Orbán József 1943. március 1-jén született Pinkamindszenten. A 100 Folk Celsiust 1976 nyarán Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral alapította. A zenekar főleg a country és a bluegrass műfajokban mozgott, az Egyesült Államokban rangos countryfesztiválokon léptek fel, és több sikeres turnéjuk is volt. Orbán teljes pályafutása alatt zeneszerzőként és dalszövegíróként is dolgozott a zenekarban. Első, 100 Folk Celsius című lemezük 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el, és szinte rögtön aranylemez lett.

 Itthon leginkább a harmadik lemezük sikere határozta meg őket, 1984-ben jelent meg a Paff, a bűvös sárkány – ez volt az első gyereklemezük is. Ebből 300 ezer példányt adtak el, arany-, majd platinalemez lett.

1987-ben a 100 Folk Celsius megkapta a Magyar Rádió eMeRTon-díját.

Legutóbb 2017-ben adtak ki lemezt, az Omega fennállásának 55. évfordulójára készítették el az Omega Countryt. Felléptek az Omega jubileumi turnéjának néhány koncertjén is, de ezeken a beteg Orbánt korábbi taguk, Heilig Gábor helyettesítette.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Tíz éve halt meg: íme, az öt legjobb Johnny Cash-dal

Tíz éve nincs köztünk az ember, aki a nagyon amerikai country stílust az egész világon ismertté és szerethetővé tette. Közel ötven évet felölelő karrierje során azonban nem ragadt le egy műfajnál, egyedülálló módon került be a country, a rock and roll és a gospel dicsőségcsarnokába is.