szerző:
Mendrey László

A mára már értékét vesztett pedagógus béreket sürgősen, és jelentős mértékben emelni kell, mert e nélkül a pálya gyorsuló kiürülése rohamossá válik. Vélemény.

Bár vannak olyanok, akik szerint az uborkaszezon ellen legjobb módszer a szobafestés-mázolás, de azért szögezzük le gyorsan, hogy nincs uborkaszezon. Sőt!

2010 óta megtapasztalhattuk, hogy a közoktatás kérdéseiben a legfontosabb döntések épp a nyári szünetben születnek meg. Így volt ez a közoktatási törvény „köznevelésivé” alakításakor, s ez történt az ún. pedagógus-előmeneteli rendszer – közismert nevén életpályamodell bevezetésekor is. Nincs ez másként most sem, csak nem új jogszabály bevezetése várható, hanem egy régi (tavalyi) rendelet „élesítése”, szeptember 1-től. Az óra már egyre hangosabban ketyeg…

A pedagógus életpályamodell megítélése – minimum – sokszínű. Az érintettek azonban – annak keresetnövelő hatása miatt – ha zsörtölődve is de, elfogadták, hiszen a rendszer egy kiszámítható, évenkénti emelkedést biztosító, előre kalkulálható illetmény-növekedést biztosított a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára. A 2017 szeptemberétől esedékes béremelés azonban – mindenki számára – határozott időre (egy tanévre) szólt, hiszen a kormányzat belenyúlt rendszerbe, s az utolsó „részlet” bevezetésekor differenciálást javasolt az intézményvezetőknek – abból a bértömegből, melyben mindenki bérnövekménye benne volt – mondván a kiemelkedően teljesítő pedagógusokat meg kell becsülni. Az elmélettel nincs semmi baj, hiszen a tanári pályán – csak úgy, mint bárhol másutt – vannak gyengén teljesítők, a középszerhez tartozók, és szerencsére szép számmal vannak közöttük kiválóak is.

A jelenlegi bérezési rendszer nem jutalmazza a kiemelkedőt, s nem bünteti a károkozót. Egyforma házak, és lapos tetők…

A tavalyi differenciálás gyakorlatilag elmaradt, mert az intézményvezetők nem vállalták annak ódiumát, hogy személyes döntésüktől függjön egy etikátlan helyzet kialakulása. A hivatal kötelezettségként írta elő egy, a differenciálás alapját jelentő „értékelő táblázat” megalkotását, melyhez egy szempontsort is közzétett, nem hagyva kétséget afelől, hogy 2018. szeptember elsejével meg kell valósítani a differenciált béremelést. Ennek fedezetét a tavalyi béremelés jelenti, hiszen azt 2018. augusztus 31-től elvonják a pedagógusoktól. A bértömeg – jelenlegi ismereteink szerint – marad az iskoláknál, de annak szétosztása már differenciáltan fog megvalósulni. Lesznek, akik jól járnak (többet fognak keresni, mint tavaly), sokan „maradnak a pénzüknél”, és bizony olyanok is akadnak majd szép számmal, akik jövedelem csökkenést lesznek kénytelenek elviselni.

Ceterum censeo 1. A mára már értékét vesztett pedagógus béreket sürgősen, és jelentős mértékben emelni kell, mert e nélkül a pálya gyorsuló kiürülése, rohamossá válik. Ennek következményei beláthatatlanok. Már a jelenlegi pedagógus hiány (kb. 4 500) is súlyos problémákat rejt magában.

Ceterum censeo 2. A köznevelési törvény és a pedagógus előmeneteli rendszer bevezetésekor sem ezt ígérték. Nem erről szól(t) a törvény. A modernkori Magyarország történetében még nem volt példa arra, hogy a köz alkalmazottja bércsökkentést kell, hogy elviseljen. Arra, hogy hosszú éveken keresztül ne kapjon fizetésemelést már igen, de arra, hogy a már megszerzett javakból visszavegyenek, még nem.

Ceterum censeo 3. Differenciálni igen is kell! Nem csak szóvirágokkal kell megbecsülni a kiválóan teljesítőket, hanem anyagilag is. Az ehhez szükséges fedezetet a költségvetésben kell elkülöníteni!

Ceterum censeo 4. A törvényeket be kell tartani. A kormánynak is.

Az óra ketyeg...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!