Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Inkább fricska, mint tudományos igényű felosztás ez a kategória, amit egy budapesti antikvárium vezetett be pár éve. Eddig nem is nagyon zavart senkit. Kérdés, a kultúrharc felerősödésével is így marad-e ez.

Miközben szügyig állunk a kultúrharcban, a mérsékelt jobboldali intézményvezetők naponta sápadtan nyitják ki a Magyar Idők aktuális számát, régi sérelmek jönnek elő, sebek szakadnak fel, frusztrációk borulnak rozsdavörös virágba, nos, mind ez idő alatt egy kis budapesti antikvárium évek óta külön szekciót működtet NER-irodalom néven. Az irodalmi kánonért kemény harcokat folytató kormánybarát értelmiségi csoport véleményét nem ismerjük a témában, de az Esterházy Péter trónfosztását szívesen fogadó társaságnak biztos van róla véleménye. És vajon jó-e, hogy egy könyvesbolt különveszi az elsődlegesen ideológiai szempontok alapján kiemelt szerzőket, műveket?

©

"Jaj, valaki véletlenül beletette Hamvast, mindjárt kiveszem", veszi észre érdeklődésünkre a Múzeum Antikvárium egyik munkatársa. A csoportban többek közt Jókai Anna, Csurka István, Csoóri Sándor, Tormay Cécile és persze Wass Albert ("aki ennek a korszaknak a kulcsa", ahogy a bolt dolgozói magyarázzák) művei tartoznak. Ez egy szubjektív dolog, magyarázzák, nem könyvtárosi precizitással kimért, kicentizett kategória ez. Inkább fricska, reakció a napi hírekre. A keresések nem igazolják vissza a csoport létét, azaz nincsenek NER-irodalomra kereső néptömegek, amire a kultúrharcos jobboldal rávághatja, hogy még nincsenek.

Eddig nem is nagyon vették észre ezt a kategóriát, egy panasz érkezett, a gazdája észlelte a fricskajelleget, de a kategória kitalálójával megbeszélték a dolgot kulturáltan, európai jelleggel, érvek csatájában. A könyvesbolt egyébként mindenkit kiszolgál, mindenkitől vesz, semmi kirekesztő mozzanatot nem képvisel, "nem sértünk senkit". Volt már panasz a kirakatban lévő náci, illetve kommunista könyvre – és bár bizonyos határokat nem lép át a bolt, nem tud mindenkinek az érzékenységére tekintettel lenni. Ha valaki vitatkozni akar a NER-irodalom megkülönböztetésen, állnak elébe, de a sárdobálásba nem fognak belemenni. A kategóriát nem tervezik megszüntetni, akkor sem, ha az esetleg többek szemét szúrná.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”