szerző:
hvg.hu

Nem veri nagydobra a Vlagyimir Putyin gyóntatójának, lelki vezetőjének tartott Tyihon metropolita, hogy belelát-e az orosz államfő titkaiba, ám befolyásának erősödésével az ő rossz szellemének tartják. Nem alaptalanul.

Istenben és Putyinban hisz Tyihon, Pszkov metropolitája. Tyihon, polgári nevén Georgij Sevkunov 1982 óta istenhívő; akkor megkeresztelték, majd olyannyira megtért, hogy a papi hivatást választotta – anyja nagy bánatára, aki orvosnak szánta. A megkeresztelésekor már 24 éves fiatalember azzal indokolta a döntését, hogy míg a világ és Oroszország legnagyszerűbb emberei mind hittek Istenben, azok a politikusok, akiket sohasem szívelt – Lenin, Marx és Trockij –, ateisták voltak.

A második megvilágosodás 1998-ban jött el Tyihon számára, amikor az azóta már Franciaországban élő, hazájában és még egy sor országban súlyos gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt üzletember, Szergej Pugacsov bemutatta őt az akkor még a Szövetségi Biztonsági Szolgálatokat (FSZB) irányító Putyinnak. A pályáját a szovjet titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdő politikus és bizalmasai gyakran megfordultak Tyihonnál, az általa vezetett Szretyenszkij-kolostorban. Nem kellett messzire menniük, hiszen az épület pár percre van a KGB, illetve az örökébe lépett FSZB moszkvai székházától, a hírhedt Lubjanka utcában.

Ezeknek az embereknek semmi közük Sztálin banditáihoz. Ők Oroszországot akarják szolgálni, s ha Krisztussal szeretnének találkozni, akkor én segítek nekik

– magyarázza, miért fogadta szívesen az FSZB-től érkezett, gyónni akaró titkosszolgákat. Putyin sohasem árulta el, hogy gyón-e neki, és hogy az ő hatására vált-e vallásossá, ám Tyihon rendszeresen megemlíti: „Tudom, hogy az elnök évente többször gyón és áldozik is.” A metropolitát szemlátomást nem zavarja, hogy – utalva magas szintű kapcsolataira – megkapta a Lubjanka atya gúnynevet.

Már csak azért sem, mert az Oroszországot irányító elittel kötött szövetség révén az ő hatalma is napról napra növekszik.

Hogy milyen látványos jelei vannak annak, hogy Tyihon komoly politikai hátszelet kap, azt megtudhatja a friss HVG hetilapból!

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz