szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem veri nagydobra a Vlagyimir Putyin gyóntatójának, lelki vezetőjének tartott Tyihon metropolita, hogy belelát-e az orosz államfő titkaiba, ám befolyásának erősödésével az ő rossz szellemének tartják. Nem alaptalanul.

Istenben és Putyinban hisz Tyihon, Pszkov metropolitája. Tyihon, polgári nevén Georgij Sevkunov 1982 óta istenhívő; akkor megkeresztelték, majd olyannyira megtért, hogy a papi hivatást választotta – anyja nagy bánatára, aki orvosnak szánta. A megkeresztelésekor már 24 éves fiatalember azzal indokolta a döntését, hogy míg a világ és Oroszország legnagyszerűbb emberei mind hittek Istenben, azok a politikusok, akiket sohasem szívelt – Lenin, Marx és Trockij –, ateisták voltak.

A második megvilágosodás 1998-ban jött el Tyihon számára, amikor az azóta már Franciaországban élő, hazájában és még egy sor országban súlyos gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt üzletember, Szergej Pugacsov bemutatta őt az akkor még a Szövetségi Biztonsági Szolgálatokat (FSZB) irányító Putyinnak. A pályáját a szovjet titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdő politikus és bizalmasai gyakran megfordultak Tyihonnál, az általa vezetett Szretyenszkij-kolostorban. Nem kellett messzire menniük, hiszen az épület pár percre van a KGB, illetve az örökébe lépett FSZB moszkvai székházától, a hírhedt Lubjanka utcában.

Ezeknek az embereknek semmi közük Sztálin banditáihoz. Ők Oroszországot akarják szolgálni, s ha Krisztussal szeretnének találkozni, akkor én segítek nekik

– magyarázza, miért fogadta szívesen az FSZB-től érkezett, gyónni akaró titkosszolgákat. Putyin sohasem árulta el, hogy gyón-e neki, és hogy az ő hatására vált-e vallásossá, ám Tyihon rendszeresen megemlíti: „Tudom, hogy az elnök évente többször gyón és áldozik is.” A metropolitát szemlátomást nem zavarja, hogy – utalva magas szintű kapcsolataira – megkapta a Lubjanka atya gúnynevet.

Már csak azért sem, mert az Oroszországot irányító elittel kötött szövetség révén az ő hatalma is napról napra növekszik.

Hogy milyen látványos jelei vannak annak, hogy Tyihon komoly politikai hátszelet kap, azt megtudhatja a friss HVG hetilapból!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!