szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EP-képviselő nemrég abban a faluban vett házat, ahol az RTL-sorozatot forgatják. Szerinte a forgatás nagyon zavarja a településen lakókat. A földijeinek viszont, úgy tűnik, semmi baja a forgatással.

A Jobbik színeiben EP-képviselővé lett Morvai tavaly vett házat Pilisszentléleken, ami az RTL-es sorozatban Pajkaszeg néven szerepel. A sorozat forgatása azonban zavarja a képviselőt, úgyhogy a pestisracok.hu-n ment neki az RTL-nek. Mint írja, „nincs lehetőség a falun belüli szabad mozgásra sem, a naponta többszöri lezárások miatt egy kiló kenyér megvásárlása is tervezhetetlenné válik, magam láttam több ízben, hogy például a falu idős lakói megalázottan, csalódottan ballagnak hazafelé, mert nem sikerült elintézni, amit szerettek volna. De láttam már a könnyeit visszatartó, mélyen megalázott olyan idős asszonyokat is, akik a faluban összefutva néhány szót váltottak volna egymással, de a stáb rájuk ripakodott, hogy ne merjenek beszélni, mert felvétel van.”

Egy cikk azonban egy harcos jogvédő számára nyilván nem elég, a sorozat forgatását megtámadta hivatalos fórumokon is. Írt Völner Pál országgyűlési képviselőnek, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetőjének, és az esztergomi önkormányzat illetékeseinek is.

A beadványban a cikk szerint azt kifogásolja, hogy a stáb májustól októberig folyamatosan zajt kelt a faluban, behatolnak a tagjai engedély nélkül magántelkekre, korlátozzák a tulajdonhoz, a mozgásszabadsághoz való jogot, és egyéb alapvető (emberi) jogokat. Szerinte akkor zárnak le utcákat, amikor akarnak.

Az RTL-es sorozatot gyártó cég egyik producere a comment.com-nak viszont azt írta, hogy a stáb május végétől szeptember végéig maximum 60 fővel van jelen a faluban. A forgatási napok felén forgatnak külső helyszínen, a többin épületeken belül. A stábnak – Morvai sejttetése ellenére – megvan minden szükséges engedélye a forgatáshoz. Ez már csak azért is egyértelmű, mert épp a stábbal többször is üvöltöző Morvai küldte rá a rendőröket kétszer is a forgatásra, akik elkérték az engedélyeket, és rendben találták azokat.

„A produkciónak semmilyen eszköze nincs a lakosok mozgásának vagy személyi szabadságának korlátozására, mondta el továbbá a producer. "Mi csak megkérjük a helyieket, hogy arra a két percre, míg forog a hang, kapcsolják ki a fűnyírót, de ezt nem kötelesek betartani – akadt olyan lakos is, aki nem tett eleget a kérésnek, amivel semmi probléma nincs." A csend a helyszíni hasznos hang felvételéhez kell, mert az jobb, mint az utószinkron, de ha zaj van, akkor sincs probléma, majd stúdióban felveszik a hangot.

A forgatás kellemetlenséggel jár, ezt a producer is elismeri, de arról szó sincs, hogy lezárnák az utakat, de nincs rá szükség. Ilyen egyszer fordult elő.

A pilisszentlélekieknek egyébként – leszámítva a kisebb kellemetlenségeket – nem jött rosszul a forgatás, mert naponta 50-60 érdeklődő látogat el a forgatást nézni. Továbbá a stáb egy részét itt szállásolják el, ami bevételi forrást jelent a lakosoknak. A belső helyszíneket is kibérlik, ezekért is fizetnek, és aki akar statiszta is lehet.

Morvai Krisztina akciója a producer szerint tipikusan az az eset, amikor egy politikus a saját sértettsége miatt pont azt teszi, amivel a produkciót vádolja, azaz egy közösséggel tol ki. "Ez az ő magánakciója, ő adta be a beadványt. Akkor szakadhatott el nála a cérna, amikor a házát felújító munkásokat megkértük, hogy egy kicsit ne zajoljanak, amit meg is tagadhattak volna."

A falu a gyártás szerint örül a stábnak.

Ezt támasztja alá nemcsak az, hogy időnként sütivel kedveskednek nekik, hanem a pestisracok.hu-s cikk alá kommentben írt egyik hozzászólás is. Ebben egy helyi hazugságnak nevezte az írást, mint írja, a helyiek nagy részét egyáltalán nem zavarja a forgatás. Sőt, több előnyét is felsorolja annak a statisztálási lehetőségtől a boltok, kocsmák megnövekedett forgalmán át a falu tisztán tartásáig és a focipálya renoválásáig, és nem mellékesen, hogy a forgatások végén a falusiak a kocsmában bármire beváltható kupont kapnak. „A falusiak szeretik a sorozatot” – szögezi le, és azt tanácsolja Morvainak, ha baja van azzal, hogy a helyiek extrapénzt kereshetnek, tisztább a falu, és jobban megy a boltosnak, kocsmárosnak, hogy költözzön el ő inkább.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!