szerző:
hvg.hu

Legalábbis a Rolling Stone magazin 500-as listáján csak hét szám előzi meg.

A Beatles Hey Jude című számáról van szó, ami az első kislemezen jelent meg, amit a zenekar lemezkiadója, az Apple jegyzett. A másik oldalra a Revolution című dal került. A Hey Jude egyből a tizedik helyen nyitott a Billboard-slágerlistán, aztán kilenc hétig vezette azt.

Az említett Rolling Stone-listán a Beatlest Chuck Berry (Johnny B Goode), a Beach Boys (Good Vibrations), Aretha Franklin (Respect), Marvin Gaye (What's Going On), John Lennon (Imagine), a Rolling Stones (Satisfaction), és Bob Dylan (Like a Rolling Stone) előzi meg.

A dal egyébként abszolút Paul McCartney szerzeménye, állítólag akkor írta, amikor Lennon Weybridge-i háza felé autózott, hogy meglátogassa Lennon első fiát Julian-t és feleségét Cynthiát, akivel Lennon épp válófélben volt.

Paul McCartney még a dal keletkezésénél az eredeti Jules megszólítást Jude-ra cserélte.

Érdekesség, hogy a Beatles Baker Street-i lemezboltja, az Apple Boutique kirakatában 1968-ban a "Jude" és "Revolution" feliratok voltak láthatók a kislemez megjelenésekor. Mivel a bolt 1968 nyarán bezárt és a kirakat kiürült, a két szó megfelelő kontextus nélkül maradt. A környékbeli zsidó lakosságot fel is háborította a "Jude" és a Revolution szó egymás után írva.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!