szerző:
hvg.hu

A szokatlan nevű TPSRPRT zenekar az élő elektronika és a hangszerek fúziójával kísérletezik. A klubkoncertektől idén eljutottak a Bánkitó Fesztiválra, szeptember 1-jén pedig lemezbemutatót tartanak az A38 Hajón.

"Azt szeretjük az instrumentális zenében, hogy kevésbé irányítja a gondolataidat. Túl sok információ veszi körül az embereket, minket inkább az izgat, amikor az ember a képzelőerejét aktivizálja” – mondja Gutema Dávid, a TPSRPRT zenekar alapítója. Most nagy fordulópont előtt állnak, mert szeptember elsején lesz első lemezük bemutatója az A38 hajón.

A szokatlan nevű formáció zenéje az egyszerűbb témák fokozatos kibontására épít, az élő elektronika és a hangszerek fúziója az egyik fókusz. Gutema szerint egy-egy dal születése valójában afféle közösségi meditáció.

Amikor úgy érezzük, hogy egy jammelés emlékezetes volt, akkor valószínűleg született egy szám. Viszont sosem játsszuk el őket ugyanúgy. Igyekszünk nem hasonlítani senkire.

Ezt a törekvést a különlegességre már a zenekar gyakorlatilag kiejthetetlen neve is jelzi. Az TPSRPRT a Hivatali patkányok című filmből származik, abban voltak tps-jelentések – ami kapóra jött egy Gutema szerint elsietett regisztráció során a bandcamp.com oldalon.

A formáció már négy éve része a hazai underground klubéletnek. Duóként indultak egy laptoppal és dobbal, aztán Gutema elkezdte a gitár hangjait effektezni, és ennek eredményeképpen mostanra négyen lettek: Nagy Sanya (dob), Tóth Arnold (elektronika), Mushu Israel (basszus) és Gutema Dávid (gitár).

Eleinte sok képzőművészeti egyetemi bulin játszottak, mert Gutema ott tanult, aztán a Keretblog Kikeltető programjának segítségével jutottak el egyre nagyobb közönséghez. Játszottak a Tintában és az Aurórában, az ottani szervezők ajánlották be őket idén a Bánkitó Fesztiválra.

A lemezfelvétel lehetőségét Győrffy Máté ajánlotta fel, aki egy koncert után megdicsérte a zenekart. Két nap alatt vettek fel tíz számot a Kepler Stúdióban, Miskolczi Márton dolgozott az utómunkákon. A teljes, 1 című albumot ITT hallgathatja meg.

Legtöbbször első feljátszásra lecsaptuk az entert, szóval mondhatni, friss lett.

A lemezbemutató koncert tehát szeptember 1-jén lesz az A38 Hajón, ahol a Képzelt Várossal játszanak, szeptember 15-én pedig az ukrán Komissiya előzenekara lesznek az Aurórában.

(A kapcsolt fotót Kovács Zalán készítette.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

"Ez az ország egyedül maradhat a térképen"

Elutasítja a szórakoztatóipar felületességét, de szereti, ha a művészet kényes, vagy kitárgyalatlan közéleti problémákról beszél. Ezért is ihlette meg azonnal a paksi bővítés témája. Alkotásaival az egyszerűségre törekszik, mert az embereknek szerinte már nincs ideje a bonyolult üzenetek megfejtésére. Az idei ARC-pályázat HVG-különdíjasával, Gutema Dáviddal beszélgettünk.