szerző:
hvg.hu

Viktor Koszakovszkij nem tudott nem felszólalni a 111 napja éhező Oleh Szencov szabadsága érdekében.

A Velencei Filmfesztiválon mutatták be Viktor Koszakovszkij Aquarella című dokumentumfilmjét, a rendező a vetítés előtt elcsukló hangon tartott beszédében arra kérte hazája hatóságait, engedjék szabadon a 2014 óta raboskodó Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, aki éhségsztrájkot folytat a börtönben, 111 napja nem vesz magához ételt. Koszakovszkij azt követelte hazája hatóságaitól, hogy kíméljék meg Szencov életét, tegyék ezt nem politikai cselekményként, hanem a könyörület jeleként.

Oleh Szencovot, aki élesen bírálta az ukrajnai Krím félsziget orosz annektálását, az orosz hatóságok 2014-ben tartóztatták le a régióban, a félsziget megszerzése után. Húsz évi börtönbüntetésre ítélték terrorizmus és fegyvercsempészés vádjával 2015-ben, támogatói szerint azonban elítélését politikai okok motiválták. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a pert sztálininak minősítette, Kijev, az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte a történteket. Moszkva azonban eddig nem volt hajlandó felülvizsgálni az ügyet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!