szerző:
hvg.hu

A koncerten társadalomkritikus, politikailag is aktív német zenekarok lépnek fel, többek között a Die Toten Hosen is.

Chemnitz, az egykori keletnémet Karl-Marx-Stadt vasárnap hajnal óta van a figyelem középpontjában, miután egy 35 éves német állampolgárt, Daniel H.-t a város fesztiválján egyelőre nem ismert körülmények között halálra késeltek. A rendőrség egy 23 éves szír, és egy 22 éves iraki férfit tartóztatott le az ügyben, vasárnap pedig szélsőjobboldali csoportok tüntettek a városban és rendeztek egyfajta hajtóvadászatot az idegennek kinéző emberek ellen.

Beszámolók szerint a szélsőjobboldali csoportok megtámadtak egy 15 éves német lányt és 17 éves afgán barátját, megvertek egy 18 éves szír fiút, és megfenyegettek egy 30 éves bolgár férfit is. Hétfőn szélsőjobboldali tüntetők és ellentüntetők is összegyűltek a városban, majd összecsaptak a rohamrendőrökkel, a zavargások és tüntetéssorozatok pedig azóta is tartanak, több beszámoló szerint pedig szélsőjobboldali csoportok most hétvégén is több külföldi származásút támadtak és vertek meg az utcákon.

A szélsőjobbellenes és az emberi jogokért kiálló "Többen vagyunk" ("Wir Sind Mehr") nevű csoport hétfőre azonban óriáskoncertet szervezett több neves, politikailag is aktív német zenekar fellépésével, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat minden emberrel, és tiltakozzanak a chemnitzi embervadászatok ellen.

©

"Több ezer ember vonulgat Chemnitzben, a saját céljaik érdekében visszaélnek egy értelmetlen gyilkossággal, és emberekre vadásznak a származási helyük vagy a bőrszínük alapján. Ez nem a gyászról szól, hanem arról, hogy a gyűlöletüket szabadjára engedjék" – írták a gigakoncert leírásában, hozzátéve, hogy ezzel együtt több ezren azért vonultak az utcákra, mert nem akarták elfogadni a gyűlöletkeltést, ezért a koncerttel meg akarják mutatni, hogy azok, akiket a neonácik elkapnak, vagy akik a tolerancia, a tisztelet és az emberség oldalán állnak, nincsenek egyedül.

Az eseményen a dalaikban is társadalomkritikus hangot megütő hip-hop és rapegyüttesek lépnek fel, mint a K.I.Z. és Marteria, a Feine Sahne Fischfilet nevű punkegyüttes, valamint a nyolcvanas évek óta aktív punkbanda, a Die Toten Hosen. Két helyi formáció is kiáll a gyűlölet ellen a koncerten, a hip-hop előadó Trettmann, valamint az indie-rock-rap együttes Kratfklub.

Az esemény délután 5-kor egy egyperces néma csenddel kezdődött, amelyben a múlt hétvégén meggyilkolt Daniel H.-ra emlékeztek, az eseményen összegyűjtött adományok felét pedig eljuttatják a családjának, míg a másik felét antifasiszta és rasszizmusellenes kezdeményezések fogják kapni.

A Facebookon több mint 41 ezren jelezték, hogy ott lesznek a koncerten és 120 ezren, hogy érdeklődnek iránta Németország más városaiból is. A Berliner Morgenpost azt írta, a városi hatóságok adatai szerint hétfőn kora este mintegy 50 ezren voltak a helyszínen.

©

A koncertet a YouTube-on és a Facebookon is élőben közvetítik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!