szerző:
hvg.hu

A The New Yorker által tartott éves fesztivál egyik vendége lett volna Steve Bannon, de órákon belül visszavonták a meghívását. Az eseményre Jim Carrey-t is várták, ő viszont azt mondta: Bannonnal biztosan nem áll egy színpadra.

David Remnick, a The New Yorker című hetilap főszerkesztője hétfő este visszavonta Donald Trump elnök volt tanácsadója, Steve Bannon meghívását a lap szokásos évi fesztiváljára – írja az MTI.

"Megváltoztattam a véleményemet" – írta munkatársainak küldött feljegyzésében hétfőn David Remnick, miután közleményt adott ki arról, hogy visszamondja a hazai és nemzetközi politikai és közéletben egyaránt vitatott, a jobboldali populisták európai összefogását szorgalmazó Bannon meghívását a tekintélyes eseményre.

Közleményében a főszerkesztő azt írta, egy későbbi időpontban és "hagyományosabb újságírói környezetben" tervezi meginterjúvolni a volt elnöki tanácsadót.

A New Yorker fesztiválja az amerikai liberális értelmiségi és művészvilág egyik tekintélyes rendezvénye. Az idén az egyik fő vendég Steve Bannon lett volna, akivel David Remnick tervezett pódiuminterjút készíteni. Az interjú előre bejelentett témái a "fehér nacionalizmus", a fajgyűlölet, az antiszemitizmus és az illiberalizmus lettek volna.

©

A meghívást hétfő reggel hozta nyilvánosságra David Remnick, estére azonban a meghívott vendégek egy része tiltakozását fejezte ki Bannon személye ellen, és kilátásba helyezte távolmaradását a rendezvénytől. Judd Apatow filmrendező elsőként protestált, Twitter-bejegyzésben közölte, "nem veszek részt olyan rendezvényen, amely elfogadhatóvá teszi a gyűlöletet". Hozzátette, reméli, a The New Yorker változtat a szándékán és lemondja Bannon meghívását. "Talán elolvashatnák saját riportjaikat az ideológiájáról" – fogalmazott a rendező. Csatlakozott hozzá John Mulaney színész, standupos és szövegíró, aki szintén bejelentette, hogy ha Bannon ott lesz, ő távol marad. Jim Carrey, Hollyood egyik sztárja Twitter-üzenetben közölte álláspontját: "Bannon? És én? Ugyanabban a programban? Ez soha nem fordulhat elő".

Roxane Gay írónő és egyetemi tanár, a The New Yorker rendszeres szerzője még azt is megígérte, hogy az éppen készülő esszéjét is visszavonja a magazintól, ha Bannon ott lesz a fesztiválon.

"Interjút készíteni Bannonnal nem jelenti az elvei támogatását" – írta a visszavonását bejelentő közleményében David Remnick. Hozzátette, hogy fontosnak tartotta volna, hogy a félidős választások előtt megszólaltasson valakit, aki segített "a trumpizmus megalkotásában".

Steve Bannon közleményben reagált a történtekre. Leszögezte, azért fogadta el a meghívást, mert szemtől szemben akart beszélgetni "nemzedéke egyik legvakmerőbb újságírójával". A meghívás visszavonásáról azt mondta, mindez azt bizonyítja, hogy Remnick "pipogya, amikor szembekerül az ordító online csőcselékkel".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!