szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #9

Név: Schmidt Sára
Született: 1994. január 24.
Miben láthattuk? Egynyári kaland
Színházban? nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Schmidt Sára az érettségi után nem sokkal bekerült a Barátok köztbe pár hónapra. Ő volt Roxi, a lány, aki összejött Petivel, aztán rádőlt az építkezésen egy fal, ezért amputálni kellett a lábát, majd elhúzott Hollandiába virágkötő-tanfolyamra, és később műlábbal tért vissza. Sára doktornőt játszott a Rezidens című kisfilmben, hirdetett kávét Tóth Ildikóval, viccesen keresett munkát egy reklámban, egyszerre két fiúval kavart egy videoklipben. Korunk legnagyszerűbb magyar tévésorozatának, az Egynyári kalandnak oszlopos tagja a kezdetektől fogva. A második évadra főszereplővé nőtte ki magát a nőiességében kissé bizonytalan, de elszánt es ambiciózus építész-hallgató lány, Zsófi szerepében, aki a harmadik évadban a munkahelyi tiltás ellenére beleszeret kollégájába (Szalay Bence), és minden határt átlép ezért a kapcsolatért. A jövő nyáron érkező negyedik évadban újra láthatjuk.

Egy rész Audrey Hepburn, egy rész őzgida, egy rész Lisbeth Salander. Miközben nagyon sok energiát fektet abba, hogy próbál láthatatlan lenni, mindenhol megbámulják. Egyszer voltunk együtt színházban, és egy vadidegen férfi odaadta neki a pulóverét, mert úgy érezte, fázik. Miféle jelenlét kell ahhoz, hogy a sötét nézőtéren némán ülve is rád figyeljenek? Érzékenysége és törékenysége miatt szeretnéd egy üvegbura alatt a tenyeredben tartva átmenteni a világon, de Sára valójában az egyik legerősebb és legkitartóbb színész, akit ismerek. Egy balerina fegyelmezettsége és egy tengerészgyalogos elszántsága keveredik benne egy alom macskamedve kölyök játékosságával. Nincs az a korai kezdés, túlóra, nyári forróság, jéghideg víz, végeláthatatlan várakozás vagy bármi kényelmetlenség, ami miatt panaszkodna. Neki a színészet az élete, a forgatás az otthona.

– Zomborácz Virág, az Egynyári kaland rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Nagyon összevissza vannak emlékeim, nem volt zökkenőmentes a gyerekkorom. Mindig világgá akartunk menni a húgommal. Sokszor terveztük, hogy fennmaradunk éjszaka, és amikor mindenki elaludt, megyünk világgá. És reggel mindig kiderült, hogy már megint elaludtunk.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Miért nem volt zökkenőmentes a gyerekkorod?

Nem élnek a szüleim nyolcéves korom óta.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Volt, amikor a lábaimat görbének láttam, és nagyon sokat tudtam görcsölni ezen. Régen rengeteg mindent gyűlöltem magamban. Aztán eljött egy pont, amikor hirtelen már nem voltam elégedetlen magammal. Bár az utóbbi időben úgy láttam, hogy ráncos vagyok, és pánikszerűen elkezdtem sok vizet inni.

©

Melyik szót használod túl sokszor?

„Haver”. De kérdő hangsúllyal, ha valami meglep. Volt most egy csókjelenet az Egynyári kaland forgatásán, nagyon szenvedélyesnek kellett lenni, és Ember Márk kicsit meghúzta a hajamat közben. Utána mondtam neki is, hogy „Haver?!”

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Két napja sétáltam haza az egyetemről az Airbnb-s lakásba, ahol most laktam, esett az eső, szerelmi bánatom volt, úgyhogy pityeregtem egy kicsit.

©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A féltékenységemet. Bárkiről tudom azt gondolni, hogy jobb nálam, és biztos majd őt fogja inkább szeretni. Azt gondolom, jó, hogy ezt tudom magamról, és foglalkozom vele, hogy ne így legyen.

Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Egy kemény, határozott, vagány nőt, aki egy jó ügyért harcolt. Például Emmeline Pankhurst szüfrazsettet. Vagy lennék Virginia Woolf. Az ő élete nagyon tragikus, de eljátszani izgalmas lenne.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy elég hamar a saját lábamra álltam: érettségi után dolgoztam a Mekiben és a Burger Kingben, kicsit Barátok közt-öztem, statisztáltam az Alföldi-féle István, a királyban. Büszke vagyok arra is, hogy harmadrostáztam Horváth Csabánál. Törekszem arra, hogy megtanuljam értékelni, ha valamit elérek.

Mi a visszatérő álmod?

Többször álmodtam már azt, hogy egy nagyvárosban vagyok, hatalmas árvíz közeleg, és próbálok minél magasabbra eljutni az épületekben.

©

Mitől tartasz a leginkább?

Ha egy idős bácsit vagy nénit látok egyedül, azon mindig elérzékenyülök. Elkezd szorítani, hogy nem akarok idős koromra társ nélkül maradni. Fura, mert amúgy tudok egymagam lenni, csomószor megyek moziba is egyedül.

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

„Nem ismerek nálad hazugabb embert.” Akkor ez nagyon bántott. Csak nemrég indultam el azon az úton, hogy ne görcsöljek sokáig azon, amit mások mondanak. Volt egy időszak, amikor folyton azt kérdezgettem a nővéremtől, hogy ugye én jó ember vagyok.

Hárman vagytok testvérek?

Nem, hatan.

©

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

Gyerekkoromba visszamennék. Haloványak az emlékeim, szívesen megnézném, hogy a szüleimmel milyen volt. De csak kívülről figyelni, mint egy filmet.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Legutóbb általános iskolában gondolkodtam az esküvőmön, amikor még a húgommal egy szobában aludtunk, és ilyenekről beszélgettünk esténként. De most beindította a fantáziámat a kérdés: bevonulódalnak Hernádi-Kerntől a Ha megölsz, sem tudom, aztán később szólhatna A vándorló palota főtémája is.

©

És a temetéseden?

Először az Imádok élni re gondoltam a Csinibabából, hogy ne valami siratózene legyen, de aztán eszembe jutott Palya Beától a Beszív-kifúj. Abban van egy kis szomorúság, de azt érzem, hogy akkor ott mindenkinek jólesne.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Nagyon boldog voltam, amikor vége lett a Woyzeck-előadásnak, amire úgy ültem be, hogy már az elején nagyon kellett pisilnem. Középen ültem, nem lehetett kimenni, és tényleg azt hittem, nem bírom ki a végéig.

©

Mit csináltál eddig ma?

Felkeltem, lekapcsoltam a villanyt, ami egész éjjel égett, mert nemrég megnéztem egy horrorfilmet, és azóta rosszul alszom. Visszadőltem, ötször lenyomtam a szundit, aztán beraktam zenét, hogy valahogy felébredjek. Először a Mulanból az Erős légy című dalt, aztán Oláh Ibolyától a Baby-t, mert rosszkedvűen keltem, és kellett valami svung. Lezuhanyoztam, bekenegettem az arcom, nehogy ráncos legyek. Felöltöztem párszor, bepakoltam, ötször megnéztem, hogy semmit nem hagyok-e otthon. El voltam gondolkodva, amikor a lépcsőházban jöttem le, és a fordulóban elém toppant egy nő. Megijedtem tőle, nagyon összerezzentem. Bambulok tovább az utcán, ott meg egy pincelejáróból szaladt föl egy csaj, tőle is nagyon megijedtem. Akkor már röhögtem magamon.

Melyik volt az a horrorfilm, ami így kikészített?

Az Örökség.

©

Hol etted a legjobbat életedben?

Horvátországban, hústálat. Az akkori párom javasolta, hogy rendeljünk kétszemélyes hústálat, mondtam, jó, de úgyis majd te fogod megenni. Hát nem így lett, nagyon ízlett.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Tesiből érettségiztem, ezen meg szoktak lepődni. És akkor mindig megvédem, hogy az egy komoly dolog, ott is van egy csomó tétel, és ráadásul gyakorlat is.

©

Miben szeretnél tehetséges lenni?

Nagyon szeretnék tudni akrobatikus mozgásokat, de még a kézenállás sem megy.

Melyik filmet láttad utoljára moziban?

A Lajkót. Nagyon tetszett benne ez a gyerekesség, hogy azért akar fölmenni az űrbe, hogy találkozzon az anyjával, és bocsánatot kérjen tőle. A vége olyan szép volt, sírtam is rajta.

©

Mi a leginkább elviselhetetlen benned hosszútávon?

Szétszórt vagyok, feledékeny, meg rendetlen is.

Éltél már együtt fiúval?

Igen. Jól tudtunk együtt élni, de előfordult, hogy megkért, most már mosogassak el én is. Ezen akkor nagyon megsértődtem.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Nem hiszek az ilyesmiben. Az újjászületés is inkább egy vigasztaló gondolat.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Az LP nevű énekesnőtől a Lost On You című dalt. Nyíregyházán a szomszédom is sokat hallgatta, a büfében is állandóan ez szólt, megszerettem.

Melyik könyvet adtad a legtöbbször ajándékba?

Egy éve olvastam el Szabó Magdától a Mondják meg Zsófikának című regényt, szerintem abból mindenki csak tanulhat. Ha könyvet adnék, azt adnám.

Melyik volt életed legjobb koncertje?

Harmadik Figyelmeztetés, az egy színészzenekar. Ismert, régi számokat dolgoznak fel, és azokat játsszák egyfolytában. Nagyon szeretem, ha tudom énekelni a számokat egy koncerten, és onnan vannak a legjobb élményeim, hogy táncolok, és üvöltöm az István, a királyt például.

©

Mennyi borravalót szoktál adni?

Van, hogy adok, van, hogy nem. Nem gondolom, hogy ez kötelező lenne. A különösen kedves, figyelmes kiszolgálást díjazom, de utálom, ha látom, hogy várják a borravalót.

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

„Ne akarj már eltűnni!” Ezt megkaptam a színházban is, amikor A dzsungel könyvében egyedül voltam a színpadon, és Zomborácz Virág is mondta, amikor egyedül álltam a kamera előtt az Egynyári kalandban. Ha nincs mellettem senki más, akkor inkább túl akarok lenni rajta, és nem szerepelni.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat,  aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni