szerző:
hvg.hu

Ki a nagyobb szemét, Mr. Darcy vagy Heathcliff? Neves angol írók szerint ideje megfosztani őket a romantikus hős státuszától.

Alaposan megtépázták Mr. Darcy hírnevét egy vasárnap Cheltenhamben tartott irodalmi fesztiválon. Dolly Alderton író szerint ez az öntelt Jane Austen-karakter az a fajta vérbeli érzelmi manipulátor, aki a gunyoros, bóknak álcázott sértéseivel aláássa egy nő önbizalmát, hogy az még inkább vágyjon a tőle érkező elismerésre. Erre a viselkedésre az angol nyelvben már külön kifejezés is van: “negging”.

A negging kapcsán olyan megjegyzésekre kell gondolni, mint amikor egy férfi odamegy egy nőhöz például egy prezentáció után, és azt mondja:

Milyen jó humorral adta elő ezt a komoly témát - a nők nem szoktak ilyen viccesek lenni.

“Elég elfuserált dolog, hogy Mr. Darcy lett a nagy romantikus hős, mert ez mind a mai napig alattomosan befolyásolja a randizási szokásokat” - mondta Alderton. Az írónő például azt az esetet idézi a regényből, mikor Mr. Darcy azt mondja Elizabethről - de úgy, mikor a lány is hallja -, hogy nem néz ki rosszul, de nem elég szép ahhoz, hogy őt (már Mr. Darcyt) megmozgassa.

Egy férfit ne kelljen megtörni

Alderton szerint sok nő egyfajta Stockholm-szindrómában szenved a karakter miatt. Csak rá kell keresni az interneten: tömegesen veszik védelmükbe a viselkedését, és mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a róla alkotott romantikus képet.

Az írónő véleménye az, hogy nincs mentség arra, milyen utálatosan viselkedik Darcy Elizabeth-tel. Amilyen felfuvalkodott, goromba sznob, ráfér már, hogy átgondoljuk a kiváltságos helyzetét.

A regény egyik olvasata az, hogy Elizabeth végül megtöri Darcyt, a szerelem győzedelmeskedik - Alderton szerint viszont ez egy veszélyes üzenet. Hogy egy férfit meg kelljen törni, vagy el kelljen nyerni, vagy nehéz megszerezni, nagyon káros elképzelés.

De melyikük a nagyobb szemét?

A regényíró Sebastian Faulks is csatlakozott Darcy csepüléséhez, szerinte ugyanis a népszerű figura valószínűleg klinikai depressziótól szenvedett - ami még mindig nem mentség a számára.

Manipulatív, képmutató és egocentrikus, aki tisztában van néhány hibájával, de megátalkodottan nem vesz tudomást róluk.

A téma egyébként egy olyan kerekasztal keretében került elő, amin az írók arról vitatkoztak, hogy vajon Mr. Darcy vagy az Üvöltő szelekből ismert Heathcliff-e “a nagyobb szemét”.

Heathcliff mellett Sarah Moss és Philip Hensher érvelt. Moss szerint egyértelmű, hogy egy olyan ember, aki kutyákat akaszt fel, összever öregasszonyokat és fiatal nőket börtönöz be, több, mint szemét. Szerinte Darcy csupán egy “seggfej”.

A beszélgetés végén a kérdést szavazásra bocsátották, és 1400 ember voksa szerint Heathcliff nyert. Kétes dicsőség. 

(Guardian)


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Fotó: Óriás Mr. Darcy emelkedik ki a habokból

A Büszkeség és balítélet című angol mini televíziós sorozat szívtiprójának, a Colin Firth által alakított Mr. Darcy-nak a szobra emelkedik ki a londoni Hyde Parkban lévő Serpentine tóból.

Czeglédi Fanni Kult

Mr. Darcy most kicsit másképp mozgatja meg a nézők fantáziáját

El lehet-e két szereplővel játszani a Büszkeség és balítéletet? A kérdésre a Centrál Színház határozott igennel válaszol. Balsai Móni és Schmied Zoltán főszereplésével, Ujj Mészáros Károly rendezésében és a nézők tevékeny fantáziájának a segítségével elevenedik meg Jane Austen 1813-as klasszikusa. Azt elárulhatjuk, hogy Mr. Darcyt valami mindig elárulja.

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Tüntetnek a „rabszolgatörvény” ellen, de a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Tüntetnek a „rabszolgatörvény” ellen, de a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai