szerző:
hvg.hu

Egy kanadai karikaturista azt állítja, hogy Banksy több ötletét is tőle lopta el. A Twitterén igyekszik bebizonyítani, hogy egyes Banksy-stencileket ő már évekkel korábban megálmodott, beleértve a Blur Think Tank című albumához készült borítót is.

Cinders McLeod ismert karikaturista, Kanadában született, de dolgozott Londonban és Skóciában is, egy időben a Glasgow Heraldba publikálta karikatúráit. Most azt állítja, hogy Banksy bizonyos munkái erős hasonlóságot mutatnak az ő jóval korábban készült rajzaival. Példaként fölhozza a Blur 2003-as Think Tank című albumához készült, Banksy által tervezett borítót, amely valóban úgy tűnik, mintha az McLeod alkotásából nyerte volna az inspirációt. McLeod Mélytengeri szerelmek című rajza a Glasgow Heraldban jelent meg 1997-ben.

"A Blur albumborítója egy piaci vállakozás volt, és az én rajzom volt az inspiráció hozzá. Támogatom az ötletek megosztását egymással, de egy dolog meghalt, jómódú, férfi művészektől lopni, és egy másik dolog lenyúlni az ötletet élő és küzdő, közéleti szerepet vállaló nőktől és anya művészektől, és nem adni nekik az elismerésből" - magyarázta a Timesnak.

A nő a Twitterén is egymás mellé teszi az általa évekkel korábban készített rajzokat és Banksy munkáit, és valóban vannak közös vonások.

Azt állítja, hogy akkor vette észre először a saját és Banksy munkái között a hasonlóságokat, amikor először elment Torontóban egy Banksy-kiállításra. A Timesnak adott interjújában kifejti, hogy a torontói tárlaton öt olyan alkotást talált Banksytől, amiről azt érezte, hogy azokat az ő saját rajzai inspirálták. Például az inkognitóban dolgozó street art művész 2003-ban elkészült, bombát ölelő lányfigurája emlékeztet McLeod 1997-ben elkészült bombát ölelő puttójára.

A művész azt mondja, hogy némi kutatás után 11 Banksy-stencilt tudott megjelölni, amelyek különböző mértékben ugyan, de McLoad saját munkáira emlékeztetnek. "Ez épp elég, hogy azt higgyem, erősen befolyásoltam az ő korai munkáit".


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből

"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen