szerző:
hvg.hu

Régészek találtak rá arra a feliratra, ami szerint évszázadok óta rosszul tudjuk, mikor pusztította el a Vezúv Pompeji városát.

A történészek eddig úgy hitték, i.sz. 79. augusztus 24-én tört ki a vulkán. Ezt leginkább az ókori feljegyzések alapján gondolták, ifjabb Plinius például részletesen írt a katasztrófáról a római szenátornak és történésznek, Tacitusnak címzett leveleiben. Az egyikben meg is adja a “pontos” dátumot:

Augusztus 24-én déltájban...

Ezekben a levelekben a szerző nagybátyja, idősebb Plinius halálának körülményeit taglalja, aki flottaparancsnok volt a közeli Misenumban, és hajón indult a pompejiek megsegítésére – de már soha nem tért vissza. Plinius leveleit azért is tekintették eddig elsődleges forrásnak, mert bennük a szerző szemtanúként hivatkozik magára.

Egy munkás irkafirkája

Egy most felfedezett felirat szerint viszont a katasztrófát két hónappal későbbre, októberre kell datálni. A feliratot az új ásatások során találták, és igazából nem több, mint egy kis faszénfirka, amit valószínűleg egy a házat felújító munkás kanyarított a falra. A mai naptárunk szerint a felirat dátuma: október 17.

Mivel a faszén kényes és könnyen lepereg, nem maradt volna a falon sokáig. Így elég valószínű, hogy a kitörés 79. októberében történt

áll a régészcsoport közleményében.

Ennél pontosabb ötletük is van, mégpedig október 24.

Az augusztusinál későbbi időpont elmélete egyébként nem új, mivel a romok között őszi gyümölcsök maradványait és fűtéshez használt parázstartókat, szénserpenyőket is találtak. A régészcsoport szerint a faszénfelirat ezt az elméletet erősíti.

De akkor ifjabb Plinius hazudott?

A kérdés megválaszolásához tudni kell, hogy a leveleket a katasztrófa után 20 évvel írta, és az eredetijük elveszett. A szövegek fordításokban és átiratokban maradtak meg – ezekben pedig többféle dátum szerepel augusztustól novemberig. És ezek közül eddig az augusztusit fogadták el a legvalószínűbbnek.

A szakértők úgy gondolják, hogy a sokféle dátumot eredményező félreértéseket az okozhatta, hogy a régi római és a modern naptár eltér egymástól.

(BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek