szerző:
HVG

Charlie Chaplin zseniális alkotását a Vígszínház vitte színre. Lehet-e politikai áthallások nélkül bemutatni A diktátort?

Adolf Hitler 50. születésnapját minden idők leghatalmasabb parádéjával ünnepelte Berlinben, ezalatt a saját születésnapját Charlie Chaplin úgy, hogy Los Angelesben A diktátoron dolgozott. Állítólag Chaplin egyszer gúnyosan azt mondta Korda Sándornak, akitől A diktátor szerepcserén alapuló ötlete származik: „Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”. Chaplin viszont tudta azt is, hogy azok a férfiak, akik tegnap még virágot viseltek a gomblyukukban, másnap hajlandók szuronnyal hasba döfni a másikat.

A diktátor az 1940. október 15-ei New York-i bemutatóját követően 78 évvel jelenik meg – Magyarországon először – a Vígszínház színpadán. A próbák idején természetesen elhangzott az a kérdés, amit a rendezők mindig megkapnak, ha egy klasszikus darab színre vitelén dolgoznak: mennyire lesz aktualizált, erősen a mának üzenő? Eszenyi Enikő azt mondta, ebben A diktátorban nem lesznek politikai áthallások, vicces kiszólások, ki- és összekacsintások. Minek is, hiszen Tománia az Tománia, semmiképp sem valami közeli, kényelmetlen hely, ahol a demokrácia bűzlik, a sajtószabadság vitatható.

A Vígszínház előadásáról szóló teljes írás és a színházak szakmai rangsora a HVG e heti számában olvasható.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből