szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

35 éve, hogy megalakult az együttes, amely most megújult, és módosított az elnevezésén.

A világzenei formáció 2019. március 24-én már Szarka Tamás & Ghymes néven ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban (BKK).

Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim – mondta Szarka Tamás zenekarvezető, énekes-hegedűs az MTI kérdésére a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Új anyag nélkül – magyarázta – a Ghymest nem tudta volna folytatni.

Fivére, Szarka Gyula gitáros-énekes hozzátette: sokat dolgoznak külön és megbeszélték, hogy a folytatás így legyen. A BKK-beli fellépésen vendégként színpadra lép Szarvas József színművész, valamint a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola kiskórusa.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 25 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett. Az utolsó stúdiólemezük a 2012 végén megjelent 30 fényév volt, az új dalokat várhatóan tavasszal adják ki.

A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!