szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régészek szerint a Léda és a hattyú elnevezésű kép egy gazdag kereskedő otthonának hálószobáját díszíthette.

Eddig sosem látott falfestményt tártak fel a régészek Pompeji romvárosában – írja a BBC. A képen egy meztelen női alak és egy hattyú látható, ezért a festmény a Léda és a hattyú nevet kapta. Massimo Osanna, a pompeji régészeti helyszín igazgatója elmondta: a freskó különlegessége, hogy bárki lép a szobába, úgy tűnik, mintha őt nézné az istennő.

©

A Léda és a hattyú egy görög mitológiai történet címe is, amelynek főszereplője Léda, Spárta királynője, akit Zeusz hattyú alakjában elcsábított. A királynő később együtt hált férjével, Tündareósz királlyal is, majd a történet szerint két hattyútojást szült, amiből gyermekei, a halhatatlan Szép Heléna és Polüdeukész, valamint a halandó Klütaimnésztra és Kasztór kikeltek.

©
©

A történet reneszánsz művészeket is inspirált: Leonardo da Vinci, Michelangelo és Tintoretto is megfestette Lédát a hattyúval.

A régészek szerint a falfestmény egy gazdag kereskedő hálószobájának falát díszítette. A ház nem messze állhatott az egykori város központjától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Álhír, hogy felbukkant egy hat éve ellopott Picasso-festmény: a kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.