szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fémdetektorral felszerelkezett kincskereső találta meg az első kelta harci szekeres sírt Walesben.

Ezt a fajta temetkezés szigorúan csak a magas rangú vezetőknek járt, akikkel nemcsak a szekeret, de a lovaikat és a fegyvereiket is eltemették.

Mike Smith úgy gondolja, hogy a felfedezése arra utal, hogy a közelben egy nagyobb, eddig fel nem tárt vaskori település maradványai rejtőzhetnek a föld alatt.

A sírt valahol Pembrokeshire déli részén találták, de a pontos helyét titokban tartják, hogy védjék a leleteket. Közben pedig egy nagyobb régészeti feltárást készítenek elő, amit jövő évben kezdenek majd el.

A sírhoz tartozó első leletet Smith februárban találta, és akkor még azt hitte róla, hogy egy középkori bross része. E-mailen elküldte a fotóját egy szakértőnek, aki azt mondta, hogy a lelet egy kelta lószerszám része, és i.e. 600 körül készülhetett. Smith már másnap visszament a lelőhelyre, ahol több zománcozott lelet is előkerült a földből, ráadásul még mindig élénk vörös színűek voltak.

Smith korábban olvasott már a kelta harci szerekes temetkezési szokásokról, így azonnal tisztában volt a felfedezése jelentőségével. A szakértők viszont eleinte szkeptikusak voltak, és arra hivatkoztak, hogy az országnak azon a részén még soha nem találtak ilyen sírt.

Júniusban aztán mégis megkezdődtek az előzetes régészeti feltárások, és a talajszerkezetet vizsgáló radar igazolta, hogy a környéken valószínűleg egy eddig ismeretlen kelta település volt.

A próbaásás nyomán aztán előkerültek a harci szekér két kerekének felső ívei is.

A kerekeket gyakran elfektették, de ezt egyben temették el. Lehet, hogy egy törzsfő vagy egy királyné ült benne. Talán egy földdomb is volt felette, ami azóta eltűnt.

Ami még különösen izgatottá teszi a felfedezőt, hogy a vizsgálatok a szekér alatt egy háromméteres fémanomáliát mutatnak a földben.

Lehet, hogy fegyverek. Vagy kincsek.

A walesi nemzeti múzeum munkatársai is megerősítették, hogy a felfedezés “jelentős és izgalmas”. (BBC)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna