szerző:
hvg.hu

A színésznő szerint a kulturális tao megszüntetése nem csak a független- és magánszínházaknak jelent majd problémát.

"Aggodalommal figyelem, hogy mi történik" - mondta Udvaros Dorottya a 24.hu-nak adott interjújában a kulturális tao (társasági adókedvezmény) megszüntetéséről. A színésznő a Nemzeti Színház mellett a magánkézben lévő Belvárosi Színházban is játszik, amely az új tao-szabályok miatt árat fog emelni, és szünetelteti a vidéki előadásait.

Udvaros Dorottya azt mondta, az eddigi tao-szabályok miatt voltak olyan gigaprodukciók, amelyek azért jöttek létre, mert a taoból bődületesen sok pénzt lehetett visszaszerezni, de a tao megszüntetése nem csak a magánszínházaknak jelent problémát, hanem az olyan hagyományos kőszínházaknak is, mint a Katona József Színház, vagy az esténként 1200 nézőt befogadó Vígszínház. "Arra van remény, hogy a kőszínházak talán kapnak valamilyen kompenzációt, de a magán- és független színházakról semmit nem tudni" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen lobbiereje, vagy ráhatása a Nemzeti Színház igazgatójára, Vidnyánszky Attilára, Udvaros azt mondta, nem tudja, hogy mekkora a lobbiereje, de Vidnyánszky Attila becsüli és szereti őt, illetve meghallgatja a véleményét is. 

Az interjúban Udvaros beszélt a #metoo mozgalomról is, és azt mondta, bár neki nem voltak negatív élményei, de nagyon összetett kérdésnek tartja a a dolgot. Mint mondta, szerinte ahol férfiak és nők dolgoznak egymás mellett, ahol vannak, akik hatalmi pozícióban vannak és mások pedig beosztottak, ott a kiszolgáltatottság mindig jelen van, ezért a vezető felelőssége és emberi nagyságának bizonyítéka, hogy hogyan kezel egy ilyen alá-fölérendeltségi viszonyt.

Hozzátette, miközben sok mindenben egyetért a #metoo mozgalommal, nem lehetünk olyan ostobák, hogy egy orvos ne simogathassa meg egy betegének a vállát, amikor erre a mondanivalója okán szükség van, ha a betege történetesen nő és az orvos pedig férfi. Ennek ellenére azt gondolja, hogy ha valaki visszaél a hatalmával, akkor minden esetnek következménye kell, hogy legyen.

Marton László esetéről azt mondta, szerinte annak volt elég következménye, mert a Vígszínházban már nem rendez, és a Színművészeti Egyetemen sem oktat.

A színésznő egyébként éppen Szabó István új filmjét forgatja Zárójelentés címmel, amelyről elárulta, hogy egy opera-énekesnőt játszik benne, aki hosszú és egyenrangú házasságban él a férjével, akit Klaus Maria Brandauer alakít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához