szerző:
hvg.hu

Fantasztikus tárgyak kerültek idén is kalapács alá, és még fantasztikusabb, hogy mennyi pénzt fizettek ezekért az emberek. Aukción eladták például Stephen Hawking kerekesszékét, apró holdkőzeteket és egy dinoszaurusz-csontvázat is.

A CNN csinált egy válogatást a 2018-ban árveréseken eladott legkülönösebb tárgyakból. Eladtak például három apró, egyszerű kavicsnak látszó közetet, amelyek azonban a Holdról származnak, és 1970-ben még a szovjetek szállították ezeket a Földre. 855 ezer dollárért (azaz 244 millió forintért) sikerült a holdkőzeteket a Sotheby's novemberi árverésén eladni.

©

Új gazdára talált Stephen Hawking kerekesszéke is a Christie's árverésén szintén novemberben. Ezt az eladott kerekesszéket Hawking az 1960-as évek és az 1990-es évek között használta, akkor, amikor még tudta kézzel hajtani magát. Ezzel a székkel gurult át 1977-ben véletlenül Károly herceg lábujjain is, és ez bizony csak növeli a szék értékét. Átszámítva több mint 106 millió forintért kelt el a tárgy.

©

Majdnem 600 ezer dollárért (170 millió forintért) kelt el az eredeti Micimackó-térkép a Sotheby's aukcióján még a nyáron. A térképet még  E.H. Shepard illusztrátor rajzolta 1926-ban, és a térkép Micimackó kalandjainak helyszíneit jelöli.

Egy 150 millió éves dinoszauruszcsontvázzal lett gazdagabb valaki idén Párizsban, amikor 2,36 millió dollárt kifezetett egy ragadozó dinoszaurusz (feltételezhetően egy Allosaurus) maradványaiért. Az új dinótulajdonosnak vélhetően van hely a házában, mert majdnem egy teljes csontvázról beszélünk, amely 2,6 méter magas és 9 méter hosszú.

©

169 ezer euróért (54 millió forintért) eladták az Eiffel-torony egy darabkáját is. Az a 25 fokos spirállépcső került kalapács alá, amely a torony második és hamradik emeletét kötötte össze, mielőtt 1983-ban beépítették volna a liftet.

Természtesen azt a botrányos árverést is meg kell említeni, amikor Banksy élőben tette tönkre a pillanatokkal korábban 1,4 millió dollárért eladot képét. A keretbe általa beépített apítógéppel a vásárló szeme láttára darálta le a frissen beszerzett műkincset.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének