szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút készített a kultúrharc állásáról a Figyelő L. Simon Lászlóval, Békés Márton történésszel és Csejtei Dezső filozófussal. Elhangzik, hogy a Magyar Idők sorozata alacsony színvonalú, Prőhle Gergely "likvidálása" kártékony, és a jobbos sajtó is felelős, amiért nincs fideszes Esterházy.

Békés Márton, aki a Terror Háza kutatási igazgatójaként dolgozik, azt mondja, hogy "a jobboldali kulturális közeg szereplőinek" kellene minőségi alkotásokkal előállni. Úgy fogalmaz, reméli, hogy Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója után nem sikerül levadászni Andy Vajnát is, mert a Filmalap teljesítménye "kimagasló". "Nem elfogadható, hogy egy kormánypárti lapban tendenciózusan, fejeket követelve írjanak cikkeket a kulturális terület vezetőivel szemben" – teszi hozzá Szakács Árpád "Kinek a kulturális diktatúrája?" című sorozatára célozva. Szerinte kizárható, hogy ezek a cikkek jobbító szándékkal íródtak volna.

Álláspontját osztja L. Simon, az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke is. L. Simon szerint a "nemzeti oldal" káderhiánnyal küzd, és ennek ellenére "néhány jobboldali újságíró" rátermett, értelmes embereket likvidálna. A Magyar Idők cikksorozatát alacsony színvonalúnak nevezi.

Prőhle Gergely októberben mondott le a múzeum éléről, miután a kormánylapban ostorozni kezdték, amiért a PIM balliberálisként számon tartott alkotókat hív meg, illetve egy kommunistának értékelt Kassák-kiállítás miatt. A múzeum vezetését Demeter Szilárd, Habony Árpád táskahordója vette át.

L. Simon azt is megjegyzi, hogy az állam nem azért támogat művészeket, hogy befogja a szájukat, hanem hogy értékes műveket hozzanak létre. "Az, hogy egy baloldali rendezőnek milyen megnyilvánulásai vannak, nem akadályoz másokat abban, hogy remekműveket tegyenek le az asztalra, és ők is részesüljenek az állami támogatásban" – üzeni a volt kulturális államtitkár a jobboldal leendő nagy művészeinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól