szerző:
Tetszett a cikk?

Készíts interjút egy migránssal arról, miért jó letelepedési kötvényt vásárolnia, ha Magyarországra akar jönni! – ilyen erősen átpolitizált feladatokat is kaptak gyerekek egy hétvégi műveltségi vetélkedőn. De a 10-18 éves versenyzőknek Mészáros Lőrinc bőrébe is bele kellett bújni, hogy amellett érveljenek, miért sikeresebbek az üzletben a Facebook-alapító Zuckerbergnél. Az egyik részvevő csapat kiakadt, ezért a zsűri törölte a leginkább politikai kérdést, amit a vetélkedő szervezője azzal indokolt, hogy a csapból is ez folyik manapság, így kisebbeknek is tudni kell.

Évek óta megrendezik a nagykátai műveltségi központban azt a vetélkedőt, amibe idén sajátos kortünetként felbukkant a politika. A részt vevő, 10-18 éves gyerekek és szülők megrökönyödésére a szombati oktatási-helytörténeti-játékos megmérettetésen többek közt a következőt feladatokat kellett teljesíteni:

„Készítsetek interjút egy migránssal, aki elmeséli, hogy miért akar ő Magyarországra jönni, és miért jó neki, ha letelepedési kötvényt vásárol nálunk!” – szólt az a feladat, ami a legnagyobb felzúdulást váltotta ki Botka Sándor, független önkormányzati képviselő szerint. Hangsúlyozta, hogy nem helyi politikusként volt jelen a vetélkedőn, hanem szülőként, de utóbbi minőségében sem értette, miért kellene a gyerekeknek ilyen kérdésekben versenyezni egymással.

„Nálunk ez sok éve hagyomány, több százan eljönnek hétvégén, a gyerekek jól érzik magukat, sok a szülő, kísérő is benéz az egész napos programra. Általában különféle elméleti és gyakorlati feladványokkal szórakoztatják őket, eddig soha nem volt gond” – magyarázta.

Amikor Lőrincből műveltségi feladvány lett

A migránsos feladat mellett a tizenéves versenyzőknek a következő szerepjátékot adták:

játsszák el, hogy ők Mészáros Lőrinc és Mark Zuckerberg,

ahol Orbán Viktor felcsúti gázszerelőből a Forbes-listára feltörő barátjának meg kellett győznie a Facebook-alapítót, miért ő sikeresebb az üzleti életben. Arra már nem emlékeztek utólag, a Mészáros szerepét megkapó gyerek egyáltalán mivel próbált érvelni. Mindez a hvg.hu korábbi videójára utal, lapunknak Mészáros még két éve azt találta válaszolni, hogy ő okosabb a Zuckerbergnél, ezért nő nagyobb ütemben a vagyona.

©

Állami szervet érintő további feladat volt az is, hogy a MÁV szóvivőjét kellett kérdezgetni arról: miért jó, hogy tavaly összesen 4 évnek megfelelő időt késtek a vonatok az országban.

És ha már nyakunkon az EP-választás, egy tetszés szerint választott politikus bőrébe bújva egy „európai uniós locsolóverset” is elő kellett adniuk.

Az egyik csapat kifogásolta a migránsos feladványt

A szombati egész napos, 12 órás vetélkedőn az általános iskola, a civil szervezetek, a szakközépiskola és a művelődési központ csapata versengett egymással, a migránssal készített interjúra már estefelé került sor, de még ekkor is sok 14 év alatti gyerek volt ott a független önkormányzati képviselő elmondása szerint. Végül ezt a feladatot hallva a civilek által kiállított csapat egyik tagja állt fel, és kifogásolta, mondván, a gyerekeknek nem kell tudniuk, sőt jobb, ha nem is tudják, mi az a migráns és a letelepedési kötvény.

A játékot állítólag évek óta szervező és vezető dr. Varga Zoltán erre azzal vágott vissza, hogy egyéni problémáival ne zavarja a játékot. Azzal magyarázta a versenyszámot, hogy már a csapból is a migránsok folynak, a gyerekek is mindenhol ezt látják és hallják. Nem találtuk nyomát annak, hogy a játékvezetőnek bármilyen politikai pozíciója lenne, és csak névrokona a DK debreceni képviselőjének.

Még a fideszes képviselő is leszavazta

A vitában végül a négyfős zsűri döntött: szavaztak, és 3-1 arányban végül törölték a konkrét feladványt. A zsűriben ülő fideszes önkormányzati képviselő a feladat ellen voksolt, ezek szerint ő is úgy érezte, hogy átléptek egy határt a politikai feladattal.

Próbáltuk elérni a játékvezetőt, de egyelőre sikertelenül, a Művelődési Központ vezetőjét elértük, de ő nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudjuk, hogy Dorner Gábor polgármester, a rendezvény védnöke nem volt jelen, az alpolgármester nyitotta meg az eseményt. A település vezetőjét is kerestük, amint reagál a történtekre, kiegészítjük cikkünket.

Egy pillanatkép a politikai kérdések miatt duplán izgalmassá vált vetélkedőről
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan érjük el, hogy a másik megbocsássa, és el is felejtse a sérelmet?

Hogyan érjük el, hogy a másik megbocsássa, és el is felejtse a sérelmet?

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Michelle Obama a depressziójáról beszélt

Michelle Obama a depressziójáról beszélt