szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ieoh Ming Pei tizennyolc évesen, minimális angoltudással érkezett Kínából Amerikába, ahol a XX. század egyik legjelentősebb tervezőjévé vált. Rendkívüli épületek kötődnek a nevéhez.

New Yorkban elhunyt Ieoh Ming Pei, a világhírű kínai–amerikai építész. 102 éves volt – jelentette a The New York Times. A Kantonban született Pei 18 évesen, egy tehetős bankár fiaként érkezett az Egyesült Államokba, kevés angoltudással. Elvégezte a tekintélyes bostoni műegyetemet, majd ipari formatervezésből mesterfokú diplomát szerzett a Harvardon. 1955-ben saját céget alapított.

Tizenkét évvel később, 1967-ben a coloradói Boulderban épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba. Mint később emlékezett: "hálózsákkal és olcsó vörösborral" ment terepfelmérésre Walter Orr Robertsszel, az intézet alapító igazgatójával.

©

Kiemelkedő alkotásai szerte a világban dicsérik tehetségét. Alkotásai között van

– a párizsi Louvre előtti üvegpiramis,

©

– a bostoni Kennedy Könyvtár,

©

a berlini Deutsches Historisches Museum új épületszárnya,

©

a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum,

©

vagy a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete. De tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is. Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számontartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás