szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc éppen negyven év várakozás után készült el Az utolsó vacsora című filmmel. 1978-ban politikai okokból nem engedélyezték a megvalósítását. A 11 perces film a világhírű Leonardo-képet eleveníti meg.

A légy című animációs filmjéért 1981-ben Oscar-díjat kapott rendező – mint a mediatanacs.blog.hu-nak kifejtette, tulajdonképpen örül, hogy 1978-ban a Művészeti Tanács elutasította a filmtervét.

„Ha akkor készítem el, egy igen gyenge alkotás született volna. Az eltelt negyven év a hihetetlenül kiszélesedő technikai lehetőségeken túl mint alkotót is érettebbé tett, és azt gondolom, ez meglátszik a végeredményen.”

A három évig készült alkotás egyik nagy kihívása volt, hogy a freskón látható, és annak romló állapotát jelző repedések is jelenjenek meg.

„Leonardo olyan alapanyagokat használt, amelyek nem könnyítik meg a restaurátorok munkáját, még az emberi bőr kipárolgásától is óvni kell. Ezért van, hogy többlépcsős zsilipen át engedik be a látogatókat, akik csak 15 percet tölthetnek el a kép előtt. De a freskó túlélt egy bombázást is 1943-ban, az épület telitalálatot kapott, csak a freskó fala maradt épen. Ami viszont még ennél is komolyabb veszély, az az érdektelenség, amit a látogatóktól tapasztaltam. Mikor először láttam a képet, szerencsém volt: egy olyan csoporttal kerültünk be, akiket elnémított a mű hatása. Másodjára nem így történt: a zsivaj, az érdektelenség, a nevetgélés, amit akkor át kellett élnem, nekem egyszerűen nem fér össze azzal, amit ez a kép közvetít” – mondta Rófusz, aki azt is hozzátette, „ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik. Ennek a látlelete is a film.

 

Az is szóba került, hogy Az utolsó vacsorát már levetítették a film támogatóinak (köztük az NKA, az Emmi, a MMA képviselőinek), valamint közjogi és egyházi méltóságoknak. Rófusz azt mesélte, hogy a film vége után öt perc néma csönd volt. „Majd nagyon hosszúnak tűnő percek után Kozma atya megszólalt, és azt mondta: nagyon reméltem, hogy senki sem fog tapsolni, hiszen a templomban elhangzó igehirdetést sem tapsolják meg a hívek.”

De vetítették már MMA-n, ahol Áder János is részt vett, továbbá az Országházban nyolcvan, a világ minden tájáról érkező bíborosnak is bemutatták a filmet.

A magyar nézők pünkösdvasárnap este a Duna tévén láthatják Az utolsó vacsorát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik