szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előkerült a rendező javítgatásait, kihúzogatásait tartalmazó eredeti forgatókönyv, kiderült, egész másképp lett volna vége a filmnek.

Bacsó Péter klasszikusa, A tanú 1969-ben készült el, ám a Kádár-rendszer kultúrpápája, Aczél György egészen 1979-ig nem hagyta bemutatni. Ez nem csoda, a film eléggé érzékenyen érintette a pártállami elit jellegzetes figuráit.

A film írója-rendezője, Bacsó Péter, érezve a veszélyt, több ponton is tompított a karcos forgatókönyvön – írja a 24.hu.

Mindez onnan derült ki, hogy előkeveredett a film eredeti, Bacsó Péter által kézzel javított, húzott, toldott, átírt, rendezői forgatókönyve, amit a Hócipő mutatott be.

A változtatások között volt például a krumpli-jelenet, amiben Virág elvtárs eredetileg azt mondja Pelikánnak, hogy „elég a vitából!”, amit Bacsó zöld tollal átír arra a később szállóigévé váló mondatra, hogy: „Nem nyitok vitát!”.

A film végén, a hajnali börtönjelenetnél viszont alapvető változtatást hajtott végre Bacsó Péter. A filmből az derült ki, hogy elmarad Pelikán akasztása, hiszen rehabilitálták a gátőrt, és az is kiderül, hogy a filmben a koncepciós per fő bűnöse, Dániel Zoltán már egy hete otthon van.

Az eredeti forgatókönyvében ez nem szerepel, azt a rendező a forgatás közben toldotta be a szövegbe, Farkasházy Tivadar (aki az eredeti forgatókönyv tulajdonosa) szerint egyértelműen aczéli sugallatra.

A filmbéli Dániel elvtársat a ’49-ben kivégzett Rajk Lászlóról mintázták, Virág elvtárs figurájának ihletője pedig részben az ÁVH-s Péter Gábor, részben Aczél. Bacsó tehát, hogy forgatás közben gesztust tegyen Aczélnak, s hogy elhárítsa a filmet fenyegető betiltást, a mű végén az eredeti szándéka ellenére visszahozza még Dánielt (Rajkot), de nem azt meséli el róla, hogy kivégezték, hanem azt, hogy szabadult.

Farkasházy értelmezése erről a Hócipőben: „Ez nem apró finomítás… ez cenzúra, illetve öncenzúra a javából, hiszen a forgatókönyv nyitva hagyja Dániel-Rajk sorsát… ez olyan átírás, mintha Hollywoodban a Happy End miatt kijavítanák a Rómeó és Júlia végét, és mindkettő boldogan összeölelkezve távozna a kriptából.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony