szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És a darab szempontjából kifejezetten fontos alkotóról van szó.

Mi is megírtuk, hogy bizarr előzetes jött a karácsonykor mozikba kerülő musicalhez. Ha még nem látta, szánjon rá egy percet:

És nem csak mi éreztük úgy, hogy a film alkotói kissé talán túl komolyan vették, hogy a történet macskákról szól, és ezt az eltökéltséget vizuálisan is megvalósították, alaposan megfürdetve a CGI-ben a színészeket. 

A hagyatékot kezelő intézet szerint viszont TS Eliot, a Macskák verseinek írója kifejezetten díjazta volna azt a “túlburjánzó furcsaságot”, amely olyan sokakat felzaklatott szerte a világon.

A musical alapjául ugyanis az amerikai származású, de Angliában letelepedett TS Eliot versei szolgálnak, amelyeket a keresztgyerekeinek írt. Az egyes darabokat a harmincas években küldte levelekben a gyerekeknek Old Possum (Vén Oposszum) álnéven, majd 1939-ben meg is jelentette őket a Macskák könyvében, a saját rajzaival illusztrálva.

Clare Reihill, az Eliot estate vezetője azt mondta, hogy persze mindez csak találgatás és spekuláció, de ő úgy gondolja, hogy a költőnek tetszettek volna azok a részletek, amelyek sok nézőt felzaklattak. Például az elmosódó határ a macska és az emberi test között, valamint az éjszaka szürreális karaktere.

“A versekben szereplő macskák világa egy kicsit bizonytalan: néha úgy tűnik, mintha a normális emberi világban léteznének, néha mintha saját macska-világuk lenne - és ez soha sincs tisztázva” - mondta Reihill.

Amikor Andrew Lloyd Webber megcsinálta a Macskák musicalt, az intézet ragaszkodott hozzá, hogy a dalokhoz az eredeti szöveget kell használniuk. A film munkálataiba az intézetet már nem vonták be.

(Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Egy szavunk van az élőszereplős Macskákra: para

Bizarr, gyomorforgató előzetes jött a karácsonykor mozikba kerülő musicalhez. Érthetetlen, hogy a tekintélyes szereplőgárdát felvonultató Macskák alkotói mit műveltek a remake-kel.

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét