szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén ötven éves James Bond-film, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésére és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját átvenni érkezik Miskolca George Lazenby. Közönségtalálkozót szerveznek az egykori 007-es tiszteletére.

Szeptember 21-én, a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záró ünnepségén átadják a nyolcvan éves George Lazenbynek a CineFest életműdíját. Lazenbyt a legtöbben az 1969-es James Bondként ismerhetik, ő játszotta az Őfelsége titkosszolgálatában főszerepét. A díjátadó előtt egy nappal a film digitálisan felújított változatát is levetítik a fesztiválon, amely előtt a színész mesterkurzust tart, a vetítést követően pedig a közönség személyesen is találkozhat vele. 

©

Az egyszeri James Bond

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburn-ben. Egy ideig autószerelőként dolgozott, majd fiatalon Londonba költözött, ahol egy csapásra sztár lett. Az ismeretlenségből előlépve, James Bond szerepében váltotta Sean Connery-t. Lazenbyt összesen hét darab 007-es filmre szerződtették, ő a forgatás után azonban felbontotta a szerződést és úgy döntött, hogy nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét

©

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel a Universal Soldier című művet, melyet a színész forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, Aldo Lado rendezte krimi (giallo), a Ki látta őt meghalni?, amelyet az idei CineFesten is megnézhet a közönség.

Lazenby Hong Kong-ban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsiában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. Miután Ausztráliában is dolgozott, a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött.

2017-ben a Hulu gyártásában készült életéről dokumentumfilm Becoming Bond címmel.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

A Maserati leleplezte eddigi leggyorsabb szedánjait

A Maserati leleplezte eddigi leggyorsabb szedánjait