szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mécsesgyújtás, félárbócra eresztett lobogó, idegenvezetés a sírkertben – országszerte és a szomszédos országokban is megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója, október 6. alkalmából.

A központi rendezvények reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, ahol ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját.

Az ünnepség a Fiumei úti sírkertben koszorúzással folytatódik, majd a Batthyány-mauzóleumnál beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester. A sírkertben a nap folyamán idegenvezetéssel egybekötött rendkívüli történelemórán vehetnek részt azok, akik előzetesen regisztráltak.

A Batthyány-örökmécsesnél 10 és 18 óra között bárki mécsest gyújthat az aradi vértanúk emlékére.

Sok vidéki településen is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat, és Szerbiában, Ukrajnában, Szlovákiában, valamint a romániai Aradon is megemlékeznek a vértanúkról.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket

Tokió 2020: Az olimpiai faluban is tudják majd kezelni a koronavírussal fertőzötteket

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak

Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon

Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon