szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth-díjas író szerkesztőségünkbe az alábbi levelet juttatta el.

„A Katona József színház a magyar színházi világ, a magyar kultúra ékköve. Helyének szelleme hagyomány. Épületében rendezett egykor Gellért Endre, Major Tamás, Várkonyi Zoltán. Itt játszott Lukács Margit, Mészáros Ági, Törőcsik Mari, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Bihari József, Kállai Ferenc, Kálmán György, Maklári Zoltán, Rajz János, Sinkovits Imre.

Itt indította mai nevén a társulatot négy évtizede a színházi élet két nagy megújítója Székely Gábor és Zsámbéki Gábor. Ebben a társulatban játszott Básti Juli, Gobbi Hilda, Máthé Erzsi, Cserhalmi György, Major Tamás, Sinkó László. Itt rendezte európai diadalútjain sikereket arató Három nővér előadását Ascher Tamás. Hagyományukat őrzi és viszi tovább a társulat támogatásával Máté Gábor igazgató.

Gothár Péter a színház nagy teljesítményeket elérő rendezője súlyosan hibázott. Belátta. A színház vezetése példás határozattal elhatárolta magát tőle. Gothár Péter magára borított árnyékot, nem a színházra. Minden alantas támadás, ami a színház igazgatóját és társulatát éri, támadás az egész magyar kultúra ellen. Elfogadhatatlan! Tiltakozást, szolidaritást kíván!

Óvjuk a magyar színház ékkövét!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!