szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szegedi Vadaspark fogadta be a hegymászózseniket.

A nőstény és hím zerge Innsbruckból és Kassáról érkezett Szegedre. Az új jövevények ugyan elég félénkek, de a szemfülesek már találkozhatnak velük kifutójuknál. A Szegedi Vadasparkban nagyobb csapatot szeretnének tartani a zergéből, a faj tenyésztése a cél, ezért még egy nőstényt várnak a közeljövőben.

 

A zergék gravitációt meghazudtoló fürgeséggel másszák meg a legmeredekebb hegyoldalakat. A bak és a nőstény színe hasonló: nyáron világosbarna a háton fekete csíkkal, télen majdnem teljesen fekete. A nyakukon és a farkukon meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert "zergetoll", amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea. Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv, amely védekezésre és a szaporodási időszakban a hímek nőstényért vívott küzdelmére szolgál. Az idős bakok általában magányosak, a nőstények és a fiatal állatok nyájakban élnek. A zergék két és fél és négyéves koruk között válnak ivaréretté. A párzási időszak október és december közé esik, majd a nőstény 24-26 hetes vemhesség után hozza világra utódját.

A zergék 800-2500 méter közötti hegyoldalakon, hegyi legelőkön élnek. Különböző alfajai előfordulnak az Alpokban, a Kárpátokban, az Appennin-hegységben és Kis-Ázsiában is. Nem rég jelent meg a hír, miszerint a tátrai zergeállományt az elmúlt százötven évben négy alkalommal szinte teljesen felszámolták.

Az emberi kapzsiság (a zergéket húsa, szarva, bőre, zsírja és trófeái miatt vadászták), az éghajlat és a környezet változásai, valamint a fegyveres konfliktusok a kihalás szélére sodorták őket. A Tátra lengyel oldalán 1888-ban csupán tizennyolc zerge élt. A hatékony védelmi programnak köszönhetően a Tátrában jelenleg több mint ezernégyszáz él, köztük közel négyszáz a lengyel oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Az oroszok szerint új vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos

Az oroszok szerint új vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos

Nagy reményeket fűz az EU Bidenhez, de semmi sem lesz már a régi

Nagy reményeket fűz az EU Bidenhez, de semmi sem lesz már a régi