szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs egyetértés a nyelvvizsgák törléséről az azokat szervező nyelvvizsgaközpontok között. Az ELTE törölte, a TELC ugyan ellenzi, de csak akkor törli, ha mindenki ezt teszi, a Euroexam pedig inkább fertőtlenít, jó sokat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Sokan még az egyetemi jelentkezés utolsó hajrájában szeretnének nyelvvizsgát tenni. Az idei felvételi eljárás során 2020. július 9-ig kell feltölteni a nyelvvizsga adatait. Mivel a legtöbb nyelvvizsgaközpont a sikeres vizsgázást követően körülbelül hatvan nap múlva adja csak oda a nyelvvizsgabizonyítványt, kizárólag az áprilisi, esetleg májusi nyelvvizsgák esetében lehetnek a diákok biztosak abban, hogy még elfogadják a bizonyítványukat.

Mindezek fényében nem csoda, hogy számos hallgató a koronavírus terjedésének ellenére mindenképp szeretne még tavasszal nyelvvizsgát tenni. A járvány terjedése miatt aggódók azonban úgy gondolják, nem lehet a nyelvvizsgákat kockázat nélkül megrendezni, így el kell törölni azokat. A nyelvvizsgaközpontok hivatalos állásfoglalást még nem kaptak. Ameddig várnak, saját hatáskörben promózzák vagy eltörlik nyelvvizsgáikat, és olyanok is vannak, akik leginkább csak sodródnak az árral.

A nyilvánosság előtt eddig egyedül az ELTE Origó Nyelvi Centrum állt ki a határozottan a nyelvvizsgák eltörlése mellett. Ők el is halasztották az áprilisi nyelvvizsgáikat. Azzal érveltek, hogy „a zárt térben az alapos fertőtlenítés, a vizsgázók kisebb csoportokba osztása, nagyobb távolságra ültetése valamelyest csökkentheti a vírus terjedését, de ennek ellenére a fertőzési kockázat teljesen nem zárható ki.” Hangsúlyozták, hogy senkit sem hagynak cserben, amint lehet mindenki levizsgáztatnak.

©

A nyelvvizsgák megtartása mellett ugyanakkor több nyelvvizsgaközpont érvel. A KJE Nyelvvizsgaközpont, az LCCI üzleti angol nyelvvizsgaközpont, a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ECL nyelvvizsgaközpont, Euroexam és az iTOLC is cikkünk megjelenéséig a tavaszi nyelvvizsgák megtartása mellett foglalt állást.

A KJE Nyelvvizsgaközpont Facebook-oldalán azt hirdeti, hogy „A Kodolányi János Egyetem épületeiben a nyelvvizsgákat, felkészítő tanfolyamokat zavartalanul megtartjuk.” Az LCCI üzleti angol nyelvvizsgaközpont arról nyilatkozott, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a vizsga megszervezése érdekében. A BGE Nyelvvizsgaközpont oldalán szintén az olvasható, hogy tervezik a májusi vizsgákat. Az Euroexam honlapján részletes tájékoztatást is találunk a vizsgáztatás mikéntjéről:

Maximális szigorúságú higiéniai protokoll szerint kerülnek megszervezésre. A vizsgákat valamennyi vizsgahelyszínen átfogó fertőtlenítés előzi meg, amit a szünetek előtt és után megismételnek. A vizsgázókat a kis létszámokat fogadó helyszíneken járványhigiéniai protokoll szerint, időben ütemezetten léptetik be a szokásos diáklétszám felét fogadó vizsgatermekbe annak érdekében, hogy mindvégig biztosítható legyen a WHO-ajánlás szerinti biztonságos távolságtartás. A higiéniai és járvány-megelőzési protokoll betartásáért minden vizsgahelyszínen külön, erre kiképzett személyzet felel.

Ők a döntésüket azzal indokolják, hogy „a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen nyelvvizsgák elmulasztása súlyos hátrányt jelentene a tanulók széles tömegeinek.” A Euroexamnél áprilisban és májusban is lesznek vizsgák, amelyekre még lehet jelentkezni.

A legrövidebb idő alatt bizonyítványt adó egyik legdrágább nyelvvizsga az iTOLC pedig azzal hirdeti magát, hogy mivel náluk egyszerre maximum kilenc-tíz diák vizsgázik elszeparálva egymástól, ezért náluk továbbra is biztonságos vizsgázni. Mivel az iTOLC nem a szokásos hatvan, hanem akár tizenöt nap alatt is állít ki nyelvvizsgát, megkerestük őket, hogy náluk esetleg a júniusi időpontokat is be lehet-e vállalni a hallgatóknak, erről azonban még nem tudtak nyilatkozni.

Néhány nyelvvizsga központ azonban egyelőre nem kommunikál világosan. A Pannon Nyelvvizsgaközpont, mintha mi sem történt volna, továbbra is hirdeti a májusi vizsgáit. A közösségi térben hasonlóan jár el a TELC, a Goethe Intézet is. A TELC és a Goethe Intézet sem holnapjukon, sem Facebook-oldalukon nem jelezte eddig, hogy esetleg nem tartják meg a vizsgáikat. Megkeresésünkre azonban a TELC munkatársai elmondták, hogy ők határozottan ellenzik a tavaszi vizsgák megtartását. Azt szeretnék, hogy az összes nyelvvizsga központnak tiltsák meg a vizsgáztatását. Ezt a véleményüket azonban sehol sem lehet olvasni. A Corvinus Nyelvvizsgaközpont ugyanakkor a Facebook-oldalán jelezte, hogy a szóbeli vizsgák elmaradnak Budapesten, illetve, hogy a koronavírus miatt elrendelt oktatási szünet miatt a budapesti vizsgahelyen március 12-től bizonytalan ideig szünetel a nyelvvizsgáztatás.

A Goethe Intézet honlapján még szintén lehet jelentkezni az áprilisi vizsgákra. Megkeresésünkre ők azt mondták, hogy nem tudják még mi lesz, ennek ellenére vizsgáikra pár kattintással és fizetéssel be lehet jelentkezni.

Az Osztrák Intézet arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a társadalmi felelőségvállalás azt kívánja meg tőlük, hogy töröljék az áprilisi vizsgáikat. Ők cikkünk megjelenésével egy időben értesítik a jelentkezőket a vizsga halasztásáról is. Kiemelték, hogy náluk ez nem az időpont teljes eltörlését jelenti. Amint a körülmények megfelelők lesznek, bármikor képesek megrendezni egy nyelvvizsgát. Tájékoztattak arról, hogy mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a diákok időben megkaphassák a bizonyítványaikat. Úgy gondolják, hogy jelentősen le fogják tudni rövidíteni a bizonyítványok kiállításának idejét is.

Az Oktatási Hivatal tegnap kért állásfoglalást a nyelvvizsgaközpontoktól a tavaszi nyelvvizsgák megtartásáról. Amint megérkezik a Hivatal állásfoglalása, frissítjük cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!