szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előadásokhoz színészpárokat kértek fel.

A színházak kényszerű bezárása után gyakorlatilag „házhoz jönnek” a társulatok: márciusban megalakult az Első Magyar Karantén-Színház, amely már le is adta Jelenetek egy háztartásból című sorozatát, a Független Színház pedig hatrészes videósorozatban dolgozta fel Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič Kosovo mon Amour című darabját.

Most a Madách Színház is úgy döntött, hogy bemutatósorozatot indít az interneten, de ők megpróbálják az élő adást.

A színház legnagyobb varázsa a közös élmény, amit a színészek és a közönség egy időben és egy térben, egyszerre élnek át. S habár ezt sohasem hangsúlyozzuk, de minden megteremtett színházi pillanatban jelen van az a gondolat, hogy az egyszeri és megismételhetetlen.
A koronavírus ettől a varázslattól fosztott meg mindannyiunkat, színházi embereket és nézőinket. A Madách Színház új műfajt teremt. Élő színházi bemutatókat és előadásokat tartunk az interneten.
Célunk rendhagyó körülmények között létrehozni az élő előadás izgalmát, valóságos színházi élményt adni, ami a szemünk előtt születik meg.
A bemutatókhoz színészpárokat kérünk fel. Az élő adást az Ő otthonukból sugározzuk.
A nézőket a forma adta lehetőségeken belül „együtt játszásra” szeretnénk bíztatni: tekintsék saját nappalijukat nézőtérnek, adják meg maguknak az otthonukból való virtuális kimozdulásban a színházi élményt, öltözzenek fel, mintha színházba mennének és akár koccintsanak egy pohár pezsgővel az előadás előtt, után (vagy közben, ha úgy hozza a kedvük). Na és persze kapcsolják ki telefonjaikat.
A teljes színházi élményhez hozzátartozik a jegyvásárlás izgalma, erre is módjuk lesz nézőinknek jelképes áron.
Megtisztelő lenne az is, ha az otthoni színházi élményt képeken megörökítenék – ezeket a Madách Színház örömmel megosztja saját közösségi média oldalain.
Mindkét bemutató erre a célra készül, a próbák most kezdődnek.
2020. június 4-én, 20.00 órakor bemutatjuk Carol Rocamora amerikai írónő Anton Csehov és Olga Knipper színésznő levelezései alapján írt Örökké fogd a kezem című művét,
2020. június 11-én, 20.00 órakor pedig Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című komédiáját.
A szereposztásokat és a további előadások időpontját, valamint a jegyvásárlási lehetőségeket később hozzuk nyilvánosságra.
Nagyon remélem, hogy kezdeményezésünket szívesen fogadják.
Kérem, írják meg, mit gondolnak róla.
Szirtes Tamás
a Madách Színház igazgatója

„A színház legnagyobb varázsa a közös élmény, amit a színészek és a közönség egy időben és egy térben, egyszerre élnek át. S habár ezt sohasem hangsúlyozzuk, de minden megteremtett színházi pillanatban jelen van az a gondolat, hogy az egyszeri és megismételhetetlen. A koronavírus ettől a varázslattól fosztott meg mindannyiunkat, színházi embereket és nézőinket. A Madách Színház új műfajt teremt. Élő színházi bemutatókat és előadásokat tartunk az interneten. Célunk rendhagyó körülmények között létrehozni az élő előadás izgalmát, valóságos színházi élményt adni, ami a szemünk előtt születik meg” – írták.

A közleményben hozzátették, hogy a bemutatókhoz színészpárokat kértek fel, az élő adást az ő otthonukból sugározzák.

Mindkét bemutató erre a célra készül, a próbák most kezdődnek.

  • 2020. június 4-én, 20.00 órakor bemutatják Carol Rocamora amerikai író Anton Csehov és Olga Knipper színésznő levelezései alapján írt Örökké fogd a kezem című művét,
  • 2020. június 11-én, 20.00 órakor pedig Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című komédiáját.

A szereposztásokat és a további előadások időpontját, valamint a jegyvásárlási lehetőségeket később hozzák nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!