szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leon Fleischer 92 éves volt.

Csodagyerekként indult a negyvenes években, de a zongoraművész-karrierjét veszélybe sodorta, hogy megsérült a jobb keze. Leon Fleischer innentől a balkezére épített karriert, mígnem három évtizeddel később terápiák sorozata lehetővé tette, hogy a jobb kezét is használni tudja.

Leon Fleischer 1928-ban született San Franciscóban kelet-európai bevándorló szülők gyermekeként. Négyévesen kezdett el zongorázni tanulni, kilencévesen már a híres zongoraművész, Artur Schnabel tanítványa volt. 16 évesen debütált a New York-i Filharmonikus Zenekarral.

A neurológiai gondok, amelyek miatt nem tudott a jobb kezével játszani, 1964-ben jelentkeztek nála. Két év kihagyás után a tanításra és a vezénylésre koncentrált, és bal kézre írt darabokat játszott.

A kétkezes játékhoz 1995-ben tudott visszatérni. Az életéről készült dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában