szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zenész elárulta, miért perelte be a Beatlest.

Paul McCartney hivatalosan 1970. április 10-én jelentette be, hogy távozik a Beatlesből, szakmai nézeteltérésekre hivatkozva a többi taggal, John Lennonnal, George Harrisonnal és Ringo Starr-ral.

Nem sokkal később McCartney pert indított az együttes hivatalos feloszlását kérve, és évekkel később elnyerte a Beatles zenéjére vonatkozó jogokat a EMI lemezvállalattól, és a zenei kiadó Allen Kleintől egy hosszú jogi eljárást követően.

A GQ magazinnak adott friss interjújában McCartney elmondta: emiatt „úgy tartották róla, hogy ő oszlatta fel a Beatles-t, és ő az a szemétláda, aki beperelte a barátait”.

Mint mondta, az együttes perbe fogása volt „az egyetlen mód”, hogy megakadályozza, hogy a zenéjüket olyanok vegyék védelmükbe, akikről a zenész úgy vélte, „nem a Beatles legjobb érdekét tartották szem előtt”.

„Az egyetlen megoldás számomra, hogy megmentsem a Beatlest és az Apple-t (az együttes feloszlása után ugyanis a cég is veszélybe került – a szerk.), amely lehetővé tette, hogy megjelentessük az Anthology című albumunkat és több remek Beatles-lemez újrakevert változatát, az volt, ha beperlem az együttest” – mondta McCartney.

„Ha nem tettem volna, minden Allen Kleinhoz kerül – állította. – Egyetlen lehetőségem maradt, hogy ezt elkerüljem – és eszerint cselekedtem. Azt mondtam: Be fogom perelni Allen Kleint, de arról nem szóltak nekem, hogy nem, ezt nem tudom megtenni, mert ő nem érintett.” Így a Beatlest kell perelnie.

A zenész azt mondta, emiatt mindenki éveken át azt hitte, „az együttesben mind utáltuk egymást”, amit „félreértésnek” nevezett.

McCartney úgy fogalmazott, az együttes beperlése „iszonyú” volt, mivel ő volt az egyetlen négyük közül, aki nem bízott Kleinban. A sajtó negatív visszhangját, ami emiatt érte, „fájdalmasnak” nevezte.

Tudtam, hogy ha sikerül megmenteni a bandát, azt értük teszem [a Beatles többi tagjáért]. Mert ők készek lettek volna elárulni. Imádták ezt a Kleint. Én meg azt mondtam: „Ő egy kib***tt idióta.”

A zenész elmondta, hogy a veszekedések, amelyek a Beatles feloszlásához vezettek, egyszerűen annak voltak köszönhetőek, hogy „családokban vannak viták”, majd kijelentette: „Valaki ezt akarja, valaki pedig azt”.

Korábban, a Black Lives Matter egyik rendezvényén McCartney elárulta, hogy a Beatles 1964-ben dühösen visszautasította, hogy egy szegregált közönség előtt játsszon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma